Heksebogen, af Jan Kjær

Nå, men en anden god bog er Heksebogen, som er skrevet og illustreret af Jan Kjær, der bl.a. meget andet også er kendt for den fantastiske serie Taynikma.
Jan Kjær kan noget med at kombinere billeder og tekst, på en måde der gør det væsentligt nemmere for os børnebibliotekarer at få nogle af de genstridige begynderlæsere til at acceptere i det mindste at tage bogen med hjem.
Taynikma har i rigtig mange tilfælde været et tilfredsstillende kompromis mellem børn (drenge) og forældre, der besøger biblioteket for at få en selv-læsningsbog med hjem.

Da Klara startede med at læse, var det heller ikke altid let at finde noget der fangede hendes kræsne/kvalitetsbevidste sind. Men med Heksebogen lykkedes det. Det var den første bog hun var sådan rigtig opslugt af. Som hun tog med i seng, som hun ikke kunne lægge fra sig, som hun slugte. Som hun oplevede læseglæden med.

Heksebogen handler om pigen Mia, hvis farmor dør. Mia arver et armbånd, men hun arver også en mystisk Heksebog og muligvis nogle evner for magi, som hun ikke vidste hun havde. Men vil Mia lade sig friste til at bruge sine evner på sort magi, og få hævn over den pige der har mobbet hende og stjålet farmors armbånd? Eller vælger Mia den hvide og gode magi? Ja, det er jo spørgsmålet.

Heksebogen af Jan Kjær

Heksebogen er bygget op med både tekst og billeder, efter systemet link, som Jan Kjær selv har udviklet. Link er et læsesystem hvor illustrationerne understøtter teksten optimalt, sådan at det bliver nemmere for begynderlæseren at læse teksten og forstå den samlede historie. Alt i alt et meget velfungerende system, der virker efter hensigten. Børn kan lide kombinationen af tekst og billeder og det giver begynderlæseren en ikke uvæsentlig succesoplevelse at læse en hel bog ubesværet og nyde det samtidig.

De mange korte kapitler, gentagelser af ord, korte sætninger og en dynamisk stil i tekst og tegninger giver en samlet følelse af fremdrift, og det giver en god og hurtig succesoplevelse. Og hvis der er noget der er vigtigt at huske mht. begynderlæsere, så er det at lysten driver værket. Som voksen ville du aldrig læse en bog, fordi din mor sagde du skulle. Sådan har børn det også. Lad dem vælge selv, det som DE synes ser spændende ud og som appellerer til deres interesser. Og – nu hvor jeg har lejlighed til at få det sagt – lad dem selv snakke med bibliotekaren. Gå evt. lidt væk. Jeg ser hver dag forældre, som tager fuldstændig over og i den bedste mening taler på barnets vegne. Nogen gange kan det være nødvendigt, men ofte får barnet mere lyst til at læse, ved selv at vælge sine bøger, evt. i samarbejde med en uvildig børnebibliotekar.

Der er også kommet en 2’er, Den Sorte Heks, og den er Klara også begejstret for.

Ebogs udgaven af Heksebogen af Jan Kjær fås i iBooks til 29 kr. Virker på iPad, iPhone og iPod touch.

Dette indlæg er tidligere bragt på www.børnebøger.nu

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser og tagget , , . Bogmærk permalinket.

En Kommentar til Heksebogen, af Jan Kjær

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.