Nå. Men så fik vi købt gaver til os selv, så er det vigtigste da på plads. Så skal de der børn også have nogen. Har de fortjent det? Muligvis. Jeg synes, du skal give dine børn nogle bøger i julegave. Det er aldrig for sent at forsøge at presse lidt mere personlighed og tankevirksomhed ind i dem, selv om det ofte føles sådan omkring kl. 17 på hverdage. Nogen gange også i weekenderne. Lad os ikke forfølge det spor yderligere. Lad os blot antage, at dine børn har fortjent en gave, eller to, og du vil give dem bøger, fordi du er et fornuftigt menneske. Selv tak.
Her er et par forslag.
Snitten og Kis, af Hella Joof. En sød og varm historie, om en lille adopteret dreng, der elsker sin mor meget højt og gerne vil have hende for sig selv. Det giver lidt vanskeligheder da der træder en mand på strømpesokker ind på banen. En sjov og rørende fortælling, med Hella Joofs tydelige humor. Til alle fra 4-5 år og op.
Svend Svovl, af Henrik Einspor. Her en samling med fire nye historier om det skaldede hittebarn Svend og hans søde veninde Bibi. Det er humor og eventyr og masser af action for selvlæseren fra 8 år og op. Kan også sagtens fungere til højtlæsning.
Mere til selvlæserne. Peter Gotthardts serie, Den gyldne skål. Spændende fantasy serie til både piger og drenge, om pigen Morgengry, som har mistet en gylden skål der tilhører Himmeldragen og som derfor bliver forvist til jorden. Hun kan kun vende tilbage, hvis hun finder skålen. Fra 8 år og op.
En ældre titel, som fortjener mere. Pssst! af Annette Herzog og illustreret af Katrine Clante er en af de smukkeste bøger til børn jeg nogen sinde har læst. Netop nu er den nomineret til Orla prisen. Det er en gennemillustreret bog, der handler om, hvordan det er at være menneske. Hvorfor er jeg den jeg er, hvad var jeg før jeg blev født, og alle de tanker der begynder at rumstere i hovedet på pre-teenageren. Da Klara læste den, sagde hun “mor, hvordan ved de, hvordan jeg har det??” Og sådan er den bog. Smuk, smuk, smuk. Alle piger mellem 10-14 år bør have den i julegave.
Skjult, af Jan Henrik Nielsen. En virkelig velskrevet og lidt uhyggelig apokalypse roman for børn. Alle er døde, og i en bunker et sted i Sverige sidder to børn tilbage, alene med deres far. De betragter den lille ø de er på, gennem et periskop og de ser intet levende. Men børn er børn, de er svære at spærre inde. Og måske er de ikke de sidste? Tanken om at være helt alene tilbage i verden er skræmmende, men jeg synes jo ikke børn tager skade af lidt grundangst, så hvis du har en læsehest på ca. 11-12 år og op, der kan lide spænding og tankevækkende bøger, så er den her et hit.
Spirit animals – Påkaldelsen, af Brandon Mull. Den første i en ny serie om fire børn i en fantasyverden. De fire børn når skelsalder og skal påkalde sig hvert et totemdyr. Det går over al forventing, og de påkalder sig hver især en af de fire legendariske Ældste. Det giver anledning til tumultariske tilstande og en masse eventyr og kamp mod ondskab. Klara læste den med stor begejstring, og brugte den til noget anmelder rapport i skolen og er nu på udkig efter to´eren, så hendes anbefaling har den. Fra ca. 10 år og op. Der findes et spil til bøgerne, på nettet, som du kan tilgå med koder fra bøgerne.
Mere Henrik Einspor. Nøkkekæret og Alt godt fra havet er del af en serie på i alt fire titler, der tager udgangspunkt i gammel folketro/overtro. Her bliver overtroen sat ind i en moderne hverdag, hvilket giver en spændende og dyster stemning. Bøgerne er smukt illustreret af Simon Bukhave og kan varmt anbefales til selvlæsere fra ca. 9 år og op.
Den store pigebog, af Sabine Lemire. Fordi vi kan lide krea. Og især når det bliver formidlet så ligetil og uden en Ph.d. i cand.panduro. Den her bog er fuld af fine, lækre ting som de halvstore piger kan lave selv, mens mor læser avis eller drikker en G&T. Og vinker og smiler. Det er både hyggeligt og lærerigt, og der bliver også hele tiden lagt op til, at det er ok at lave tingene på sin egen måde. Og så er det bare en vildt lækker og flot bog. Du kan også give den til voksne damer, for herlighedsværdien alene.
Elefantstenen, af Oliver Zahle. En fantastisk historie, om Babit, der er halv thai og bor i Thyborøn. Babit er klassens tykke dreng, som er usynlig bortset fra når han bliver drillet. Men Babit ved et og andet om hulsten, og magi. Og ind på scenen træder en elefant, og også Laura, den nye pige fra København. Det er sådan en fin historie om venskab og børneliv, fortalt med varme og humor. For selvlæseren fra ca. 11 år og op, men er også fin fin til højtlæsning for de lidt yngre.
Vampyren i 7.A. af Morten Dürr. Morten kan det der med at skrive sjove, klamme bøger, som især taler til de drenge der egentlig ikke gider læse. Sort chok serien er ingen undtagelse. Her er splatter og humor for alle pengene, med syv historier samlet i en bog. Vampyrer, zombier, dæmoner og masser af gode gys. Fra ca. 10 år og op. Rigt og fint illustreret af Erik Petri.
Lidt mere gys – De utilpassede, af John Kenn Mortensen. Jeg stødte først på ham, da vi fik de små bøger med hans både nuttede og skræmmende post-it monstre, på biblioteket. Men nu har han altså skrevet en hel roman, og selv illustreret den noget så smukt. Den handler om Johan, der bor på Lolland. Desværre for Johan, er hele Lollands voksne befolkning blevet forvandlet til vampyrer. Det er uhyggeligt og underholdende og er for store børn og voksne med.
(de to næste i bunken har vi ikke fået læst endnu, Klara og jeg.)
Den sidste er Alice i Eventyrland, illustreret af Tove Jansson. Fordi det match er så genialt, at jeg ikke forstår vi har kunnet eksistere i en verden uden. ALLE skal have den i gave. Det er en fantastisk historie, og med de her illustrationer til giver den mere mening end nogen sinde før. Og så er den oprindeligt fra 1966. Tænk bare. Alle de år, vi vansmægtede, før de genudgav den sidste år.
Tillykke med den 5. december. Du vinder det her nr. i anledning af julefrokostfredag:
https://www.youtube.com/watch?v=u6d8eKvegLI
Julie, du er en helt. “Skjult” var helt umulig for mig at finde i Cicero, men Google ledte mig herhen 🙂
Det er en svær bog at finde, når man kun kan huske det med øen og periskopet 😀
Ha! Jeg er bedre end Cicero ?