Lille Allan

Og ikke et ord om ham Allan fra Vild med dans. Jeg har ikke engang den kanal. Forstår ikke al den virak.

Næh, ham Allan vi er faldet for herhjemme er meget sjovere.

Der er kommet en bog nr. 2 om Lille Allan. I den første var han en menneskelig antenne og mødte et rumvæsen. I den anden her, bliver han kidnappet af Neglen (en lidt uhyggelig skurk med dårlig manicure) og installeret på en dobbeltgængerskole. Deraf titlen – Lille Allan og Dobbeltgængerskolen.

Det her er en af de sjældne bøger, som vi alle fire læser sammen. Alle. Fire. Nogle dage læser jeg højt, andre dage gør Kristoffer, og andre igen læser Klara, f.eks. over morgenmaden, fordi hun vil vide, hvad der sker. Derfor er vi også snart færdige.

Lille Allan og Dobbeltgængerskolen er skrevet af Line Knutzon og Peter Frödin, og jeg satser på at du har hørt om dem før, eller lige ved hvordan google virker.  Bogen er illustreret af John Kenn Mortensen, som jeg kender fra børnebiblioteket og hans bøger med monstre tegnet på post-it notes. Det er simpelthen kunst.

Lille Allan er sjov, også for de voksne. Klara fniser rigtig meget af den, Agnes som trods alt kun er fem, fniser lidt mindre. Hun er til gengæld meget optaget af uhyggen.

Så. Kæmpe varm anbefaling herfra. I kan lige nå at læse den, inden vi skal i gang med julebilledbøger og kalender afsnit bøger. OG I kan vinde en her – smid en kommentar om hvad din yndlingshøjtlæsningsbog er, eller om hvor meget du fortjener at vinde, eller et eller andet. Ikke de der vildt korte, “haps” kommentarer. Det er altså for nemt. Når du nu kan vinde sådan en fed bog. Jeg trækker lod i slutningen af ugen.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Give away og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

72 Responses to Lille Allan

 1. Karsten J skriver:

  Sønnike på tre elsker især at få godnathistorier læst op – altid siddende på skød. Yndlings? Hmm… Ikke noget bestemt, men Alfons Åberg og andet fra fars og mors gemmer hitter ofte. Også de gamle Pixibøger, f. eks. Grisen og pandekagen.

  Og selvfølgelig er vi jævnligt på biblioteket.

  Jeg skal vinde bogen, fordi Sønnike sikkert vil elske den (senere?), og fordi jeg har blå køkkenskabslåger.

 2. Louise FB skriver:

  Tager dit tv heller ikke den kanal, det gør mit heller ikke. Og det gør bestemt ikke noget…
  Yndlingshøjtlæsningsbog – det er svært. Ville rigtig gerne kunne sige ‘Lille Allan’, men han er ikke flyttet ind – endnu. Han må meget gerne. Har allerede medaljen, så bøgerne ville passe fint ind. Fik slet ikke kigget efter dem til bogmessen, for Politikens stand var proppet med mennesker hele tiden og kunne slet ikke overskue det med barn på slæb… Jeg (ja, begge forældre og storesøster på 4) knuselsker Strid og den bog, der har været et hit i længst tid, fordi den ikke startede på børnehylderne, er ‘Den skaldede mand’ (og de andre historier deri). Den er simpelthen fantastisk. ‘Den kæmpestore pære’ er også blevet læst mere end 100 gange, ligesom Thomas Windings bedste, Pippi, Peter Pedal, Alfons Åberg og senest Vitello. Who am I kidding… Vi elsker ord og bøger, så vi er vel nærmest fast inventar på biblioteket, bogmessen og de fleste boghandlere i en radius på 10 kilometer…
  Den yngste får stadig læst Kaj-bøgerne og glæder mig til han får ‘Kaj er farlig’ til jul, for da storesøsteren fik den læst i vuggestuen og den blev lånt på biblioteket var det med en vis skælven at hun hørte den. Den er åbenbart meget uhyggelig for en knap 2-årig…
  Blev det nu for langt….? Tak for dejlig INSPIRERENDE blog som jeg fandt (alt for sent) i forbindelse med dette års BogForum…

  • thejulesrules skriver:

   Du vækker min nysgerrighed Louise – hvordan fandt du mig på bogforum? Og ja til Den skaldede mand. Klara læste den selv og lo hele vejen. Begge mine syntes sjovt nok også Kaj er farlig var meget farlig! De blev bange for den maske?

   • Louise FB skriver:

    Skulle nok have skrevet fandt dig forbindelse med BogForum. En på Instagram – tror det var Øglemor – havde liket et af dine billeder med bøger eller noget fra BogForum og så kom jeg ind på din side og mærkede straks kærligheden til bøgerne og så var jeg solgt (undskyld det står på en pladderromantisk måde, men vejret indbyder til det). Og ja tror helt klart det er masken – især når Mor bliver farlig, så er bogen rigtig farlig :o)

 3. Lovisen skriver:

  Har lige købt den med antennen til min 7 årige i adventsgave, så nu glæder jeg mig vildt til vi skal læse den sammen. Mon ikke hende på 10 kommer til at smuglytte med. Så det kunne jo være helt perfekt at vinde den nyeste 🙂

 4. Jane Andersen skriver:

  Yngsten på fem år er meget optaget af den nye Hr. Skæg med ord. Jeg er meget optaget af Villads fra Valby og Vitello. Fantastiske bøger om elskelige drenge.

  Jeg fortjener egentlig ikke at vinde. Har mange bøger i hjemmebiblioteket i forvejen.

 5. Kristina K skriver:

  Min datter på 10, ELSKER alle Iqbal Farooq. Vi har stort set ikke laest andet de sidste 3 (!) år. Vi kan dem naesten udenad, så vi traenger lidt til fornyelse. Jeg er sikker på at Lille Allan kunne vaere en vaerdig afløser for Iqbal. Det ville også vaere perfekt med en bog som både en 6-årig og en 10-årig kunne lytte med på.

 6. Katrine skriver:

  Selvom min datter måske er lidt for lille til at få det fulde ud af den bog, så vil jeg gerne være med. Hun kan jo få lidt ud af den, og hun vokser jo også (med lynetshast). Vi har lige læst Emil fra Lønneberg. Den var et hit. Generelt læser vi meget med vores børn, og man kan virkelig se hvor meget defor ud af det, og tænker over det, når de i helt andre sammenhænge kommenterer på noget fra en af højtlæsningsbøgerne. Så hyggeligt!

 7. Sanne skriver:

  Jeg fortjener at vinde, eller det synes jeg i hvert fald at jeg gør. Pt mangler vi virkelig meget en yndlings højtlæsningsbog. Det er aldrig lykkedes at finde en som passede til både den 11 årige og den 7 årige – heller ikke rigtig da de var fx 8 og 5, eller 4 og 1 for den sags skyld. Lige nu læser vi meget HC Andersen, det er åbenbart det nye sort i 1. klasse?!? Der er bare ikke så meget at fnise af…. Og derfor synes jeg at vi alle fortjener noget at fnise af.

 8. Konen skriver:

  Vi har slet ingen kanaler men vi holdt med Allan alligevel.

  Vores yndlingshøjtlæsningsbøger er Lille Rosa og Dyrene og Mumis lille Bog med Modsætninger.

  Og apropos bog – de der vampyrbøger du skrev om dem anden dag, tror du jeg ville kunne lide dem? Du ved jo hvordan jeg har det med twilight, men jeg kan jo godt lide det meste andet fantasy og Jane Austen og den slags. 13 bøger er nok lige i overkanten hvis det ikke er godt, men til gengæld ganske passende hvis det er ok for jeg mangler noget (nyt) at læse

  • thejulesrules skriver:

   Du kan jo starte med den første Karen, og se om det er noget for dig? Det kunne det måske godt være. Der er humor og romantik og spænding og mystik.

 9. Kian skriver:

  Hej
  Jeg vil gerne vinde den fordi ellers får jeg den ikke læst – hvor gerne jeg end ville og det lyder som en man skal læse.
  Hvis den står og skriger på min hylde husker jeg den bedre ellers drukner den bare i alle de andre gode bøger 🙂

 10. Patrizia Lindstrøm skriver:

  Stian Holes bøger om Garmann er så smukke, at jeg får lyst til at klippe alle siderne ud og indramme dem som små kunstværker. Historierne er af den slags, der fører til en god og dyb samtale med ens afkom. Så kan man ikke forlange mere.
  Generelt er Fupz’ børnebøger gode til højtlæsning, fordi sproget ligger godt og sjovt i munden. Knutzon og Frödin i kombination har jeg endnu til gode. Det kan kun være godt. Og mærkeligt 🙂

 11. Johanne skriver:

  Idas all time favorite siden hun var ca. fire er lille virgil og gummitarzan. Jeg kan godt li at læse Villas fra Valby for hende, og hendes far og hun har god succes med Peter Plys. Den fatter jeg til gengæld ikke, og jeg tror måske jeg hader den plysbjørn og hans venner en lille bitte smule.

 12. Lisette skriver:

  Hos os elsker vi også Allan (og mest ham fra bogen). Så vi vil meget gerne vinde, så vi kan hygge os med lidt godnatlæsning. Lige for tiden tvangsindlægger jeg både ham på 5 og hende på 8 til at høre Astrid Lindgren og Brødrene Løvehjerte.

 13. Birgit Andersen skriver:

  Har læst din blog siden jeg læste om dig i Alt for damerne.
  Jeg synes du er fantastisk, men det har jeg nu altid syntes.
  Vi har Charlottes lille dreng, 3 år, hver onsdag og så går
  vi blandt andet på biblioteket her i Bagsværd. Der er masser
  af dejlige bøger at kigge i og læse. Han elsker at få læst højt
  og er meget begejstret for drager, monstre og gravkøer.

 14. Karen Bagge Jensen skriver:

  Vi mangler i den grad en bog der kan appellere til både en på 5 og en på 8. Dette lyder som et rigtig godt bud

 15. Mette skriver:

  Vi er i gang med Vildheks-bøgerne, og de er rigtig hyggelige til højtlæsning for mine børn på 6 og 9.
  Hvis jeg vinder bogen, vil jeg når vi har læst den, tage den med på arbejde (ørelægepraksis), så alle børnefamilierne (og tro mig, vi har maaange børnefamilier) også kan få glæde af bogen mens de venter på at komme ind til lægen. Sekretæren (mig) synes nemlig det er så dejligt når familierne falder i en god bog mens de venter for 1: Så larmer de ikke i venteværelset. 2: De kommer ikke hele tiden og spørger om de snart kommer ind.
  Kom nu Julie, jeg har fortjent den her 🙂

  • thejulesrules skriver:

   Smart venteværelsestaktik! Og ørelæger kan jeg jo generelt godt lide 😉 Må lige huske det med Vildheks – dem tror jeg da også begge mine godt kan høre nu.

 16. Julie Jensen skriver:

  Lige i øjeblikket læser vi Ole Lund Kirkegårds bøger. Min datter Ellen på 6 elsker især Gummitarzan, som vi indtil nu har læst fire gange. Hun griner stadig lige meget af den og jeg kan huske den fra min barndom, så det er en fornøjelse at læse den højt for sine egne børn 😉

  • thejulesrules skriver:

   Det er det bedste! Når man genoplever noget, gennem sine børn. Vi har også lige læst Det lille hus i den store skov, den første af Laura bøgerne, og det var også ren nostalgi for mig 🙂

 17. Line Juul Elley skriver:

  Jeg er VILD med bøger og jeg elsker at læse høj. Jeg har mange favoritter og nogle af dem er ‘Lille Frø’ af Jakob Martin Strid, ‘Anker på fryseren’ af Anders Morgenthaler, ‘Vitello’ bøgerne af Kim Fupz Aakeson og en masse andre. Førnævnte er bøger som kan læses af børn og af voksne for børn. Derudover er de fyldt med skøn humor og sjove illustrationer. Jeg vil HELT VILDT gerne vinde ‘Lille Allan’ – det lyder som om han kunne skabe meget glæde i vores lille hjem :0)

  linejuulelley@gmail.com

 18. Sara skriver:

  Uuh, det lyder som en bog der kunne være sjov at læse herhjemme. Trods min egen kærlighed til at læse, har jeg ikke formået at få ordentligt gang i højtlæsningen for børnene herhjemme. Dette lyder som en bog der kunne få os i gang. Spas og uhygge på samme tid er lige sagen 🙂

  Det kunne være rigtig dejligt at få en hyggestund ind i den ellers så travle hverdag, så jeg håber jeg kan være heldig at vinde.

  • thejulesrules skriver:

   Kan du så komme i gang Sara! Der er jo forskning der siger, at børn får bedre uddannelser, jo mere de bruger biblioteket. Afsti-afsted med jer!

 19. Pia Rotbøl skriver:

  Lige for tiden elsker min store datter, når vi læser eventyr, og så er hun blevet meget optaget af historien om Jesus, efter vi var i Spanien i efterårsferien, hvor vi var på en borg, hvor der var en masse billeder af hans livshistorie. Så børnebibelen bliver flittigt læst herhjemme. Derudover elsker vi Vitello, fantastiske historier.
  Min mindste datter elsker Hr. Mand og Lille Frøken bøgerne, og det er også ren nostalgi for moren 😉

 20. Lene skriver:

  Da mine børn var små var den enes bedste godnatlæsningsbog et børneleksikon, den anden var meget optaget af at læse brugsanvisninger/vejledninger, når vi købte nyt møbel eller måske støvsuger, jeg kan godt se, det virke nørdet, men folk og dermed også børn er forskellige.
  Lene

 21. Lisca skriver:

  Uhh, den vil jeg gerne vinde som gave til min næsten 10-årige som elskede den med antennen så meget at hun ikke gik i seng juleaften sidste år, før hun havde læst den færdig 🙂 Og så læser vi “Den søde hugorm Gorm” lige nu. Alle fra 5-10 år synes den er fantastisk – den ældste måske mest fordi faren er så god til at lave stemmer til!!

 22. trine229 skriver:

  Det ville da være en god afveksling fra de andre, meget “trygge” bøger vi leser pt.. Begynder at gå dø når vi nå åbner Hakkebakkeskoven for 40++ gang;)

 23. Hanne skriver:

  Jeg elsker mest at læse Min mormors gebis højt for mine 3 drenge (7-9 år).
  Ellers kan de godt lide Vitello, Villads fra Valby og Rædsomme Rune. Ham på 9 år har læst alle Ole Lund Kirkegaards bøger i oktober, og derudover læser de flittigt Anders And og andre tegneserier.
  De læser alle 3 inden de skal sove, og inden selvlæsning plejer jeg at læse højt, med mindre det er Medical Night, som trumfer hygge med børn 😉

 24. Rikke skriver:

  Åh den vil vi meget gerne have. Jeg har en dreng på 8 og vi elsker bøger man kan fnise af. Vi har læst de to første Harry Potter, men holder pause nu, for jeg synes stadig han er for lille til 3’eren. Så lige nu læser vi Josefine Ottesens om Hullerikkerne – for anden gang. Og han læser selv hendes serie om Drageherren. Det er de første bøger, der virkelig har fanget ham og givet ham lyst til at læse selv. Måske har du et bud på hvad han skal have bagefter? Læs selv bøger til drenge på 8½, som ligger i den bedste tredjedel af læserne i 2. klasse ?

  Den lille på 5 æææææælsker Peter Pedal. Hans mor not so much. Mangler virkelig noget at læse for ham. Han er sprogligt noget bagefter, og har svært ved at koncentrere sig om alt for meget tekst, så billedbøger hitter klart mest.

  Og så skal jeg vinde fordi jeg har deltaget i 14 milioner af de her giveaways uden at vinde. Bum.

 25. Pingback: Tak for halshugningen | Om livet i al almindelighed

 26. Ann-Therese skriver:

  Jeg er helt klart til klassikere som Ole Lund Kierkegaards Gummitarzan og Hodja fra Pjort. Jeg elsker at lave sjove stemmer, og der er så mange skæve karakterer i Hodja fra Pjort, der bare beder om at blive læst op med underlige stemmer og accenter. Det hygger jeg (og faktisk også børnene) sig mægtigt med.
  Af den nyere slags (som i under 12 år gammel), så er jeg vild med Linda Kleins bog om den Uhyggelige ost – igen beder den om hæslige stemmer – og så er jeg solgt.
  Måske ‘Tak for halshugningen’ også burde prøves af…
  Kan i hvert fald ALDRIG få bøger nok, så: ‘Lille Allan’ vil jeg meget gerne vinde.

 27. Pia skriver:

  Hos os er det “Mustafas kiosk”, der har hittet.. Og når der skal gyses før sengetid, så er det børneklassikere som “Brødrene Løvehjerte” og Mio min Mio”, som min yngste lytter til. Jeg kender ikke Allan bøgerne, så det kunne være sjovt med ny inspiration. Ellers er “det magiske hus i træet” også super højtlæsning for de 8-10 årige.

  • thejulesrules skriver:

   Mustafa og de andre Strid er også fantastiske. Det magiske hus har vi ikke prøvet endnu. Den kan de vel egentlig også læse selv?

   • Pia skriver:

    Ja, men det er hyggen ved højtlæsningen som er fantastisk, og fordi man føler sig kørt ud på et sidespor når den store siger ” mor jeg kan altså godt selv nu”, og fordyber sig i sin bog..så for jeg lyst til at læse med over skulderen på hende 🙂

 28. Sofie skriver:

  Vi har altid læst meget, men efter den ældste er startet i skole (hun går nu i 2. Klasse) læser vi mindre. Der er lektier og ‘pligtlæsning’, så lysten (og tiden) til højtlæsning er blevet mindre. Det er jeg rigtig ked af. Til hver jul og alle fødselsdage skriver jeg altid bøger på deres ønskelister og de får dem ofte, men de står i reolen og samler støv. Dem vi har læst rigtig meget er alfons, ostetyven, Vitallo, Villads, børste (som er rigtig god syntes jeg), frk ignora (som også er sjov og sød), klassiske eventyr som de tre bukkebruse, guldlok, konen i muddergrøften og ulvene og de syv gedekid. Min yngste er vild med folk og røvere i kardemomme by.
  Jeg tror vi trænger til en ny bog som vi kan læse i fællesskab og Allan lyder god og sjov!! 🙂
  Sofie

  • thejulesrules skriver:

   Jeg synes også det er vildt svært med det pligtlæsning. Jeg er virkelig bange for at dræbe enhver naturlig læselyst med de forbandede 20-30 min. om dagen den store nu skal læse. Børste og Ignora har vi også været rigtig glade for!

 29. Maja skriver:

  Allan lyder som et godt bud på godnatlæsning for mit børnehaveklassebarn. Den vil vi gerne vinde!
  Maja

 30. HelleD. skriver:

  Åh, det ville vist være den perfekte gave til mine tvillinge-“niecer”. Der er altid lidt krise omkring denne tid, da de har fødselsdag den 5. december, og så kommer julen jo lige efter, så der er dobbelt op på gaveidéer i december, og det er ikke altid lige nemt 🙂

 31. boligblog.com skriver:

  Elsker at læse højt for ungerne og det vil helt sikkert elske denne skønne bog!

 32. Maria007 skriver:

  Min mormors gebis – jakob martin strid. Genial at læse for alle tre unger (på 11, 9 og 5). Vi kan stadig ligge flade af grin selv om den er godt gennemlæst millioner af gange.
  Det blev en tand sjovere, da bogen var med på ferie hos Moster i England – der blev den også læst højt og de to voksne søstre kunne fnise over rimet: “Hele familien er rablende gal – det er faktisk mærkværdigt at jeg er normal”

  Og ja – jeg fortjener da at vinde…. Skal for første gang holde juleaften uden mine børn – så den skal have ekstra på hyggen hele december måned!!

 33. Helene skriver:

  Den vil min datter elske – smider et lod i puljen!

 34. Maya skriver:

  Må man godt være med selvom man ikke har nogen at læse højt for? Jeg ville rigtig gerne have min kæreste til at læse alt af Line Knutzon højt for mig. Han er bare ikke så god til dansk. Altså, han kan sige “jeg snakker meget godt dansk!” men der er lidt langt derfra og til Lille Allan. Så jeg ville nok bare læse Lille A. højt for mig selv inde i hovedet, indtil min søsters børn blev store nok til at følge med. Medmindre altså kæresten var blevet bedre til dansk i mellemtiden. Så skulle den nok også lige en tur omkring ham. Så på den måde ville det næsten være tre præmier i en 😛

  • thejulesrules skriver:

   Man kan også bare læse den selv – den er sjov nok til det 🙂 Eller læse den højt for kæresten og lære ham dansk i processen.

 35. Astrid skriver:

  Jeg vender altid tilbage til HC Andersens eventyr. De er gode at læse op, fanger mine børn og giver også noget til mig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.