Nu hvor jeg prøver at gøre tingene nemmere omkring indkøb og mad, så leder jeg selvfølgelig også efter apps der kan bruges. Og her er en ny en. Føtex Madunivers. Den er til iPad og er virkelig lækker. Rigtig flot lavet og en visuel nydelse. Og så fungerer den også.
Man kan se ugens tilbudsavis, og via den markere varer og tilføje dem til sin indkøbsliste. Eller sætte sin indkøbsagent til at holde øje med den vare, sådan at man får besked når den er på tilbud igen. Man kan også finde en madplan, der har fokus på pris. 4 dage, 4 mennesker, for 20 kr. om dagen. Det skal da prøves. Og hvis man vil prøve en hel madplan kan man nemt, med et klik tilføje hele indkøbslisten til sin egen indkøbsliste.
Og det virkelig smarte er så, at man kan synkronisere sin liste med app´en Føtex indkøbshjælp som man har på sin iPhone, og så har man hele listen med i lommen. Det er så smart!
Der ud over er der masser af lækre opskrifter at finde, og du kan også indtaste dine egne, så du har dem samlet. Og så er der en madlavningsassistent, der guider dig trin for trin gennem opskrifterne, og læser højt, så du ikke skal stå med fedtede fingre på din iPad skærm. Det er altså stadig smart.
Jeg ved godt Føtex ikke er det billigste sted at handle, men jeg vil helt sikkert prøve den der med 4 dage, 4 mennesker for en tyver om dagen. Selv hvis jeg så udskifter nogle ingredienser med mine egne foretrukne, f.eks. øko, vil det stadig være nogle billige måltider.
Hvis du også har fået lyst til at teste, så kan du nu vinde en voucher på 200 kr. til at handle i Føtex for. Skriv en kommentar med din bedste opskrift til hverdagsmad for børn og voksne, gerne med link, hvis du har det.
Dette: http://spisordentligt.blogspot.dk/2007/02/om-weekendforklelse-og-hverdagspasta.html er verden nemmeste hverdagsmad for børn og voksne.
Man kan godt droppe de børnefjendtlige oliven, men selvom jeg er den eneste i vores hus, der er gammel nok til at spise oliven, så plejer vi at putte dem i alligevel, de er nemme at se og sortere fra for olivenhaderne.
Det er godt nok at hive en gammel traver af stalden, men hvis vi alle 4 her i huset skal blive enige om én eneste ret, som vi allesammen gider spise med jævne mellemrum, er det den onde lasagne med de mange grøntsager.
Opskriften trækker i øvrigt stadig, nu på tredje år, langt over halvdelen af alle google-hits på min blog.
http://undreland.dk/2010/04/den-ondeste-lasagne/
Herhjemme er alle mand store tilgængere af Pastellas opskrift med tomatflødesovs og bacon…
http://www.pastella.dk/opskrifter/fettuccine-tomat-med-bacon-i-tomatfloedesauce/
Plejer dog at bytte pastella’en ud med den friske fuldkorns pasta fra levevis;-)
http://annelottefood.blogspot.dk/2012/01/pandekager-la-1965.html
Pandekager med fyld.
Pandekagerne har man selvfølgelig i rest fra en overskudssøndag, hvor man alligevel har bagt boller og andet godt (ellers kan de købes færdige i både Netto og Rema.)
Hk. okse, løg, peberfrugter, kidneybønner og masser af krydderier (andet grønt kan også bruges. Kun fantasien sætter vel egentlig grænser).
Steges sammen og fyldes i pandekagerne, der gratineres i ovn med ost til osten er gylden.
Serveres med grov grøn salat (gerne sådan en med lidt kål i) og en dip af en slags. Tzatziki er ikke helt dumt.
Bon appetit og velbekomme. Et hit herhjemme.
Ok så byder jeg også ind 🙂
Min ynslingsopskrift må være : http://www.vanloseblues.blogspot.dk/2013/10/dukkah-stegt-blomkal-med-mynte-yoghurt.html
Den smager rigtig godt og hvis børn er vant til at smage grøntsager er der sagtens noget de kan spise.
Denne opskrift er guld værd i vores familie, hvor det er meget vigtigt børn også hurtigt bliver trygge ved krydret mad. Men det skal også være noget som er tilgængeligt i de fleste supermarkeder, og det skal ikke koste en herregård eller tage mange timer at forberede – det er der ikke tid til i hverdagen.
Indiske kødboller i karry
500-600 gram hakket kød (der kan både bruges flæske-kalvekød, lam eller hakket kyllingekød)
1 æg
1 dl sødmælk
4 fed hvidløg
1 spsk garam masala (indisk blandingskrydderi, som kan købes i de fleste supermarkeder. Santa Maria har en. Kan dog købes meget billigt i Tiger )
1 tsk stærk karry
1,5 tsk salt
1 tsk peber
Havregryn til farsen bliver ”fast”
Sauce
2 løg
3 fed hvidløg
1 tsk kardemomme
1 spsk garam marsala
1 tsk stødt spidskommen
1/2 tsk stødt nelliker
1 tsk gurkemeje
1/2 tsk cayennepeber
1 hel kanelstang
4 laurbærblade
1 dåse hakkede tomater
1 dåse kokosmælk (400 ml)
salt og peber
Eventuelt:
Friskhakket koriander
Saltede peanuts
Boller: Hvidløgene pilles og presses og alle ingredienserne røres sammen. Havregryn hældes i, så farsen bliver god og fast. Jeg plejer bruge et par håndfulde. Lad farsen trække i køleskabet gerne flere timer, men mindst en halv time. Derefter formes små boller og hæld dem i saucen, når den har kogt en halv time. Saucen med kødboller simrer i ca. 10 minutter – bollerne skal hæve sig til overfladen.
Sauce: Hak løg og hvidløg. Steg det i smagsneutralolie i nogle minutter. Tilsæt alle krydderierne – hold dog igen med kanelstangen og laurbærblade. Steg krydderierne i nogle minutter. Tilsæt de hakkede tomater og kokosmælk. Lad det simre 3 minutter og blend herefter saucen, så det får en ensartet karakter. Dernæst puttes kanelstangen og laurbær ned i gryden og lad det simre i 30 min. Smages til med salt og peber. Hold dog igen med salten, hvis du vil have hakkede peanuts over. Derefter kan kødbollerne kommes i saucen.
Serveres med ris og pyntes med friskhakket koriander og hakkede saltede peanuts.
The bedroom looks btuueifal! cannot wait to see the finished apartment.I love Jielde task lamp and am looking for one (red color) to buy. But unfortunately Lane Crawford has only one left and it’s white :(Suzy, would you know if any other shop in Hong Kong might sell these lamps?Thank you,Irina
På opfordring kommer her min absolutte iranske yndlingsopskrift. Det er ikke svært, og jeg kender ingen voksne der ikke kan lide det. Det er dog sværere med børn. Så nu er I advaret:
Persisk yoghurtsuppe à la Anne Christine:
Dagen før udbløder du 150 g tørrede kikærter i rigeligt vand. Jeg plejer at udbløde ½ kg og så smide dem i fryseren. De holder godt, og man slipper for at huske dagen før hvad man har lyst til at lave. 150 g tørret bliver til ca. 225 g. udblødt.
På dagen hvor der skal suppes:
Kog kikærterne i nyt vand med salt. Svag varme til de er møre, det plejer at tage en lille halv times tid.
Imens tager du 250 g hakket kød (lam eller okse er bedst, fedtfattigt er fint) og blander med ½ meget finthakket lille løg, salt og peber.
Sæt 1 l vand med 3-4 bouillonterninger over. Det SKAL være for salt, for der kommer l liter væde mere til i slutningen.
Hæld 1-1½ dl løse ris i, når det koger. Form bittesmå kødboller af farsen, gerne så små som kikærterne eller i hvert fald som en uknækket hasselnød. Jeg plejer at gøre det lynhurtigt og uden at det skal være smukt. Smid kødbollerne i suppen efterhånden som du former dem.
Lad suppen koge ved svag varme under låg i en 20 minutters tid eller til risen er mør.
Imens klipper du 2 bundter forårsløg i tynde ringe. Eller halvdelen spinat, som du nu har tid og ork til. Den skal være frisk, ellers er det ikke lækkert. Hak også lidt frisk koriander og mynte (2 spsk af hver), hvis du har det.
Smid kikærterne ned i suppen.
Smid krydderurterne ned i suppen.
Kog suppen i ca. 5 minutter, så det grønne falder sammen. Den har nu konsistens som enten tyndere eller tykkere grød, lidt afhængig af mængden af ris.
Tilsæt 1-1½ l yoghurt naturel. Jeg bruger almindelig 3% sødmælksyoghurt, men du kan bare gøre som du vil. Det rigtige at bruge er ‘dugh’, et gæret mælkeprodukt som det tager 3 dage selv at fremstille. Jeg gider ikke. Spørg, hvis du vil have opskriften. Det læsker skønt en varm sommerdag og fås i store literposer i Iran 🙂
NU MÅ SUPPEN IKKE KOGE MERE! For så skiller den og det smager ikke så vidunderligt. Hvis den bare skiller lidt er det ok – og kan reddes med lidt ekstra yoghurt naturel.
Smag til med salt og peber og spis med brød til.
Stik evt. de rådne unger en leverpostejmad, og nyd at der er mere mad til dig selv. Med forsigtighed kan suppen opvarmes næste dag, og smager faktisk også dejligt kold eller bare lunken. Funker fint som frokost på arbejde, hvor kollegaerne ser nysgerrigt og efterhånden misundeligt på din dejlige mad…
Rodfrugtmos er supergodt og kan laves af forskellige rodfrugter alt efter smag.
Kog, mos, smag til med salt, peber, mælk og evt. smør.
Nemmere bliver det næsten ikke.
Gumseretten:
Steg hakket okse eller svinekød med masser af god karry. Tilsæt revne gulerødder og finthakkede porrer. Steg ved svag varme til porrerne er møre. Tilsæt en palæoværdig klat smør.
Server med basmatiris og ond ond chutney.
Aj, men det er så nemt, og var min favoritret i min egen barndom (selv uden chutney, for i 80erne puttede man dælme ikke “marmelade” på mad ude på landet!)
OK… her kommer vores hurtigste ret… som børnene i perioder er godt træt af?!? Ikke noget fancy, og da slet ikke min yndlingsret. Men lødig energi, vitaminer og frem for alt hurtighed.. Og så går den helt tilbage til dengang, min mand fik det som barn. Dengang var det kun hvid spaghetti, kød, krydderier og ketchup… Men så kom den i speltmoderens vridemaskine 😉
Spaghetti og det på panden:
Sæt fuldkornspasta over
Svits en pakke mager oksefars på en pande med høje kanter/en gryde måske i lidt olie
Svits 1 hakket løg og snittet kål som man mængdemæssigt foretrækker med på panden (hvidkål og/eller spidskål. Retten kan godt tåle mere grønt end kød)
Krydr godt med karry, oregano, timian, salt og peber, evt. hvidløg og chili, men ingen “våde sager” – det er ikke en sovs!
Server med en gulerod. -Skåret i stave, hvis det skal se lidt pænt ud, og ketchup/mangochutney.
-15 minutter, hvis man bruger elkedlen til at koge vandet til pasta! Og man kan jo altid lege med bruge flere grøntsager som fx peberfrugt og porre..
God fornøjelse! (PS – jeg har app’en “vi skal spise” fra FDB… Den er slet ikke så fancy som din, men jeg kan alligevel godt li den)
Blendede supper er en MEGAnem måde at få brugt op diverse grønsagsrester fra skuffen;) Ellers er noe a la http://trinesoppskrifter.blogspot.dk/2012/05/pitabrd-med-mais-erter-lk-og-ost.html en megalækker måde at spise grønnsager og fisk i hverdagen:)