Den Maniske AF Kursist

Nu har jeg jo stor respekt for de arbejdsløse. I hvert fald dem af dem, som ikke sidder derhjemme i netundertrøje og kæver bajere og brokker sig over ondt i ryggen. Jeg har mødt en del efterhånden, på de forskellige kurser som min a-kasse tvangsudsender mig til fordi jeg er på supplerende dagpenge, og for langt de fleste af dem gælder, at de er meget dygtige til deres fag, at de meget gerne vil arbejde, at de holder sig i gang med så mange forskellige ting, at man nærmest kan frygte de slet ikke har tid til at søge reelle jobs og at de finder sig i rigtig meget fra bl.a. AF. Nu er jeg jo udliciteret til en Anden Aktør, og derfor får jeg meget venligt formulerede breve, uden slet skjulte trusler eller bizarre og indviklede formuleringer, så jeg er sluppet nådigt uden om de mest gængse fornærmelser og fornedrelser, som mange af mine medkursister har stået model til.

En af dem, som har fået kvalme af systemet mødte jeg i dag. Og lad mig sige med det samme, at min første tanke også var, at ind i mellem – bare lejlighedsvist – så møder man altså et menneske, hvor der rent faktisk er en virkelig åbenlys årsag til, at den her gut bare aldrig får et arbejde. Jeg ville fandme heller aldrig ansætte ham…

Vi sidder en 20-25 mennesker til et skrivekursus. Een kommer for sent, og sætter sig under stor rabalder med stolen. Undervisningen går i gang, og snart viser det sig at den sidst ankomne tilsyneladende er stum. Uden at være døv…?? Eller også er han bare virkelig god til at mundaflæse folk der står med ryggen til ham? Men i hvert fald så skribler han alle sine kommentarer ned på en lille blok han har med, og hans sidemand læser op for ham. Fjollede, intetsigende kommentarer. Og hvis der er noget vi folk i AF-systemet ikke kan lide, så er det folk som spilder vores tid.

På et tidspunkt springer fyren op til tavlen, og det udvikler sig til en ren omgang tegn og gæt, hvor han prøver at formulere et eller andet omkring hvordan man skal vække folks interesse når man skriver en ansøgning. Umiddelbart derefter bliver der erklæret 10 minutters pause…

Efter pausen, kommer underviseren så ind og siger, at det har vist sig at ham den stumme altså godt kan tale. Endda ret meget. Tilsyneladende så meget, at han på et andet AF kursus har fået at vide, at han skal tale mindre. Og også så meget, siger han selv senere, at hans kæreste har bedt ham lære at holde kæft, for ellers går hun fra ham… Vi sidder og fordøjer denne oplysning, mens de af os med humor fniser og de andre er forargede. Pludselig vælter Den Ikke-Stumme ind i lokalet og begynder at snakke som et vandfald. Han begynder at undskylde, og kommer en meget – meget – lang forklaring, som hurtig bliver fuldstændig uforståelig. Men det af den jeg fik fat i var noget med, at han er manisk for tiden. Og at han var blevet tvangsindkaldt til et andet kursus på etagen under os, og det havde gjort ham meget sur, så derfor ville han være lidt til besvær – uagtet at han så havde fået sat sig i det forkerte kursuslokale, på den forkerte etage…

Endvidere havde han haft mellemørebetændelse meget hyppigt som barn (jeg håber sandelig ikke det betyder at Klara har risiko for at ende som ham?) og så vidt jeg forstod, så var disse betændelser og de hyppige sprængninger af hans trommehinder årsagen til at han nu var noget han kaldte; taldøv. Hvilket igen udmøntede sig i, at han aldrig kunne huske sine ekskæresters fødselsdage (hvad det har med AF og stumheden at gøre, forstod jeg ikke) og at han var nyforelsket, og sur på AF, og også var blevet tilbudt to jobs i Frankrig, det ene som vinbonde og det andet som direktør for et eller andet (han ville helst være vinbonde) osv osv osv

Den her mand talte uafbrudt i mindst 15 min. og sprang fra emne til emne, alt i mens 25 totalt uforstående mennesker sad med åben mund og gloede på ham, og ikke fattede et eneste ord… indtil underviseren endelig fik afbrudt ham og på en venlig måde sagt at vi skulle videre med vores kursus og at han hellere måtte finde sit eget. Det var totalt surrealistisk og jeg ville sådan ønske at jeg havde kunnet optage det, for det er denslags man bare aldrig vil kunne genfortælle. Vi der var tilstede kunne jo heller ikke huske det hele bagefter, så blæste blev vi af alt den information på så kort tid. Men det var helt syret. Og jeg er i hvert fald ikke overrasket over, at lige ham dér er arbejdsløs…

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

6 Responses to Den Maniske AF Kursist

 1. Dorthe skriver:

  Dem med arbejde aner ikke, hvad de går glip af *G* Man møder de mest spøjse mennesker på den slags kurser og de sætter virkelig kulør på hverdagen. Jeg har det som du – jeg forstår heller ikke hvad langt de fleste arbejdsløse laver på de kurser. Ikke ondt ment, men det er jo mennesker som ville være en gevindst på mange arbejdspladser, så hvorfor har ingen fået øjnene op for dem???? ja – og så er der så dem, man undre sig over, at nogen ikke har opgivet for længe siden.
  Tak for et dejligt grin – det lettede i mit hoved 🙂
  Knus

 2. Néné La Beet skriver:

  Jamen, er det mest absurde ikke, at man forsøger at sætte en, der tydeligvis er manio-depressiv i sin maniske periode, i arbejde?? Sådan nogle mennesker KAN jo ikke arbejde. Og tænk, hvad sådan en masse fuldkommen nytteløse kurser koster staten (det er osse os)? Og hvor meget han har forstyrret undervisningen for resten af forsamlingen, som måske har en reel chance for at lære noget og på sigt få et arbejde???

 3. Néné La Beet skriver:

  Jamen, er det mest absurde ikke, at man forsøger at sætte en, der tydeligvis er manio-depressiv i sin maniske periode, i arbejde?? Sådan nogle mennesker KAN jo ikke arbejde. Og tænk, hvad sådan en masse fuldkommen nytteløse kurser koster staten (det er osse os)? Og hvor meget han har forstyrret undervisningen for resten af forsamlingen, som måske har en reel chance for at lære noget og på sigt få et arbejde???

 4. Jeppe Tolstrup-Møller skriver:

  Hej Julie,
  jeg har skrevet til dig før og ja vil stadig gerne bede dig evt at slette ovenstående indlæg om mig da jeg stadig ikke mener man bør hænge andre ud.
  specielt ikke arbejdsløse der bliver “tvunget” rundt på kurser.
  men jeg kan ikke se at der er kommet noget svar ?
  med venlig hilsen
  Jeppe T-M

 5. Jeppe Tolstrup-Møller skriver:

  Hej Julie !
  jeg har skrevet dig 1 par gange for at bede dig om t slette ovenstående da jeg er af den opfattelse at man ikke bør hænge andre ud og ja specielt ikke arbejdsløse og slet ikke handicappede, men ikke fået svar ?
  Med venlig Hilsen
  Jeppe

 6. Julie skriver:

  Hej Jeppe. Jeg har sendt dig en mail for længe siden. Og jeg havde slettet dine kommentarer som handlede om dig. Indlægget handler ikke om dig. Jeg aner ikke, hvem du er, så hvordan skulle jeg kunne skrive noget om dig? Og nu vil jeg bede dig glemme din besættelse af denne sag, som ingen andre end du selv forbinder med dig. Det er kun fordi du selv bliver ved med at skrive her, at folk måske tror det ER dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.