Gode billedbøger til små fyre

En trofast læser skrev og spurgte efter tips til billedbøger for små typer, der netop er ved at gå fra pegebøger (de der af pap) til lidt mere sammensatte historier.

Nu er det tilfældigvis nogle af mine yndlingsbilledbøger, der befinder sig i den kategori, så måske har jeg nævnt dem før. De kan nok tåle en gentagelse.

Først og fremmest, så elsker jeg serien om Jeppe. Den er god til typer på 2-3 år, som gerne vil høre små, overskuelige historier om genkendelige hverdagsfænomener. Sut. Potte. Vrede. Tis. Den slags. Jeppe bøgerne er skrevet af Barbro Lindgren og illustreret af Eva Eriksson. Meget fine.

Der findes mange andre serier på samme niveau, som er gode til den aldersgruppe. Mette bøgerne af Lene Fauerby, Kaj bøgerne af Mats Letén og klassikerne om Totte og Lotte, af Gunilla Wolde.

En ny serie jeg kan lide, og har købt til mit bibliotek, hedder Kat kan og er skrevet af Sanna Töringe og illustreret af Kristina Digman. Den handler om Kat, der kan selv. Om morgnen, i parken – Kat kan selv.

Allestedsnærværende Kim Fupz Aakeson har også skrevet noget til den her aldersgruppe. Serien om Lili, der er illustreret af Siri Melchior. Der er indtil videre 8 titler, men forfatteren er meget produktiv, så mon ikke der kommer flere.

En anden sød lille bog til de mindste billedbogslæsere er Bim og Bom, af Lena og Olof Landström. Den handler om venskab og er meget enkel og rigtig fin.

Og to kæmpe yndlings.

De tre bøger om Benny, skrevet af Barbro Lindgren og illustreret af Olof Landström. Jeg elsker simpelthen Benny. Han er meget udtryksfuld af en simpel gris at være, og han gennemgår de største følelser og udfordringer i sit lille univers. Jamen, Benny dog! er den første, og selv om du ikke har små børn synes jeg egentlig du skal læse den alligevel.

Og sidste yndlings – Jacob Martin Strids bøger om Mimbo Jimbo og Mumbo Jumbo. De er fulde af pep og handler om en meget foretagsom lille, blå elefant, som minder om rigtig mange børn jeg kender. De er også sjove for den voksne, og jeg kan varmt anbefale dem i eBogs versionen også, hvor de bliver læst højt af Martin Brygmann. De fungerer glimrende på iPad, men altså også som papirbog.

Og når du nu alligevel skal ned på biblo og hente de her, så spørg din børnebibliotekar om hun kan anbefale andet til aldersgruppen. Det kan hun altid.

Dette indlæg blev udgivet i Fagligt og tagget , , . Bogmærk permalinket.

5 Kommentarer til Gode billedbøger til små fyre

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.