Hjemme igen og en masse om Stockholm

Kom hjem sent i går aftes og er på arbejde i dag. Meget træt. Sverige er virkelig udmattende. Men pænt.

De har rigtig meget vand i Stockholm, og det er en dejlig by. Jeg kunne godt tænke mig at komme der igen, på en weekend tur med kæreste.

Jeg ankom mandag formiddag, efter en togtur på omkring 5 timer. Vi tog toget, fordi vi ikke gad alle de ventetider og sikkerhedstjek i lufthavnen, og det var også meget godt af den årsag, at jeg ikke ved hvor mit pas er. Nok i en flyttekasse et sted?

Bestyrelsen havde eneværelser, og før nogen råber op om pampervælde osv, så vil jeg godt pointere at vi jo var på arbejde og havde rigtig meget ansvar og meget at lave. Så vi havde brug for en ubrudt nattesøvn, uden fremmed snorkeri. Hotellet var fint og lå i den del af Stockholm der hedder Nacka. Man kan se det her – mit værelse var ikke helt så viktoriansk som det på billedet, men det var udmærket.

Et par timer senere startede showet. Først mødtes vi ved Stockholms kulturhus, hvor vi skulle se Rum för Barn. Det er et ret nyt sted for børn, og der var både fede og mindre fede ting ved det. Det var pænt, men måske lidt for pænt? Der var kun plads til et vist antal besøgende ad gangen, så ind i mellem skal børn stå i kø for at komme ind. Hvilket virker sært, men på den anden side – hvis bare VI havde så mange besøgende på de danske børnebiblioteker, at de var nødt til at stå i kø… De havde heller ikke ret mange bøger på hylderne. Til gengæld kunne jeg godt lide, at dem de havde ikke nødvendigvis var ordnet efter dewey eller DK5 eller lignende opstillinger. De stod sådan som børnene gerne ville have de stod. F.eks. var der en reol, hvor den øverste hylde handlede om det som er øverst – stjerner, universet, planeter osv. Derunder kom så bøger om himlen, skyerne, fugle og den slags. På hylden under den kom bøger om træer, og sådan fortsatte, indtil nederste hylde som var om jorden, regnorme osv.

Det gjorde det dog lidt svært for de ansatte at finde en specifik bog, hvis de fik en forespørgsel på en titel. Men det gjorde det nemmere for børnene selv at finde bøger om de emner de var interesserede i.

Hele stedet var indrettet og blev drevet efter Montessoris pædagogiske principper. Noget med at SE det enkelte barn og byde dem velkommen, og en masse med at bevæge sig, bruge kroppen og lege og lære og på den måde erfare ting. Ikke en dårlig ide. Herhjemme er der en del børnebiblioteker der arbejder meget med Howard Gardner og hans teorier om de 8 intelligenser.

Efter Rum för Barn, mødtes vi med to guider og fik en guidet tur rundt i Gamla Stan. Den gamle bydel. Det var altsammen nydeligt og pænt og interessant. Jeg kunne især godt lide det sted, hvor to kanonkugler sad i husmuren, eftersigende fordi nogen skød dem efter Christian den 2. mens han var i gang med det der stockholmske blodbad på torvet. Det dryppede en ganske lille smule og så var der desværre en af de deltagende børnebibliotekarer som udtalte de famøse ord; i det mindste regner det ikke ret meget… og straks de ord var udtalte ØSEDE det ned og det begyndte også at hagle. Måske havde guiden planlagt det, for hun reddede os ved at lede os ind i hendes søsters smykkebutik, som vi belejligt nok var lige i nærheden af. De er snu, de svenskere. Dér stod vi så i ly lidt og nogen købte smykker – ikke mig! Jeg var jo på arbejde! Eller… okay, det var ikke så meget mig, den stil de havde.

Den guidede tur sluttede nede ved havnen, hvor vi kom ombord i en stor båd, der sejlede os helt ud i den ydre skærgård.

stockholm

Det var en meget smuk tur, og jeg nød personligt at sidde og spise mig mæt i rejer, mens jeg så på solnedgangen og den smukke udsigt. Det er helt sikkert et sted, jeg gerne ville sejle mere.

Vi var sent hjemme og kom sent i seng, meget trætte. Og nu skal jeg lave noget andet, så dag 2 beskriver jeg senere.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

4 Responses to Hjemme igen og en masse om Stockholm

 1. Kirsten skriver:

  Velkommen hjem.
  Synes det er enormt flot (og dejligt), at du kommer på sådan en tur. Det er da det offentlige, du arbejder i – selvom det er i Nordsjælland!??

 2. kriss skriver:

  Sandelig noget andet end mine stockholms ture! – men jeg foretrækker nu alligevel at flyve – og det er nok med billedid – fx dit kørekort

 3. Grith skriver:

  Velkommen hjem;-)
  Har du lyst til at cruise på babymessen i Øksnehallen sammen med mig i morgen? Evt. lige spise noget brunch inden da? Altså, alt i alt hygge i et par timer?
  Er på msn….

 4. Julie skriver:

  Jo, men jeg kom med fordi jeg sidder i bestyrelsen for BØFA, og derfor fik turen af dem/os, fordi vi jo skulle planlægge og arbejde osv. Mit arbejde har ikke betalt noget, andet end at jeg jo var væk herfra i 3 dage (hvoraf den ene er min normale fridag). Og alle medlemmerne fik et tilskud af BØFA, fra opsparingen som jo er medlemmernes egne kontingenter, så de fik det også billigere end den slags ellers ville have kostet. Men jo, det var en god konference, som alle fik meget ud af, både fagligt og socialt/netværksmæssigt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.