Kunsten at være kvinde, af Caitlin Moran

I ved jeg er herredårlig til at skrive en normal anmeldelse. Det kan jeg bare ikke. Jeg dur ikke til de der store, akademiske ord. Jeg aner til dato ikke hvad didaktisk egentlig betyder, og det går fint for mig med at fake mig igennem. Det jeg kan er, at fortælle dig om du skal læse en bog eller ej, og så forventer jeg egentlig bare at du hører efter, fordi du ved det er til dig eget bedste. Og ikke fordi jeg som sådan behøver overbevise dig. Med argumenter. Og den slags.

Hvis du har sagt til dig selv – jeg får kun læst EN bog i år. Og hvis du vel og mærke endnu ikke har besluttet dig for hvilken, så skal det være denne her. Hvis du nogen sinde har lyttet til mig og stolet på mig og troet på, at jeg sagde noget er stort, selv om jeg ikke kan formulere et akademisk argument for det, så er det nu. Den her. Læs den.

For det første er den sjov. Den er bramfri, fanden i voldsk, ærlig, ligefrem, nede på jorden. Skæg. Jeg sidder og ler højt ud i lokalet og læser passager højt for Kristoffer i bilen og den slags. For jeg har haft den bog med mig allevegne de sidste 4 dage og læst den ind i mellem det andet jeg har læst (som får sit eget indlæg senere).

For det andet, er den vigtig. Den handler om mig. Og dig. Og vores generation. Om at vokse op og blive en kvinde, og være en kvinde. Den handler om pubertet, bryster, onani, porno, fedme, fødsler, børn, barnløshed – selvvalgt eller ej, job og karriere, udseende, tøj, sko, tasker, familie, mænd – the lot, simpelthen. Politiken skrev i deres, udmærkede, anmeldelse, at det var lidt en rodebutik. Jeg kan se, hvad de mener. Det er en rodebutik. Fordi det er dit og mit liv også. Vi tænker virkelig over alle de her ting, og vi skifter mening og er i tvivl, og tænker over det næste og taler om noget helt tredje. Livet er en rodebutik.

Er den et feministisk manifest. Jeg aner det ikke. Jeg tror det. Den føles vigtig. Den forstår mig. Også selvom den ikke er specielt saglig/faglig med fokus på ligeløn og øremærket barsel til mænd. Den er sjov nok til, at man måske kunne få sin mand til læse den. Ens mand, der er far til døtre. Og som sådan enormt vigtig for dem og DERES kommende kvindelighed.

Er jeg feminist? Ja. Det er jeg. Jeg har taget Caitlin Morans feminist test nemlig. Den er sådan her: stik hånden ned i dine bukser. Har du en vagina? Vil du gerne selv bestemme over den? Hvis svaret er ja, til disse to spørgsmål, så er du feminist.

Her er to citater der giver så meget mening:

20130916-165118.jpg

Ja. Jeg tager ALTID min bh af hjemme hos mine bedste venner. Hvis jeg overhovedet har taget en på derhen.

Og noget om fødsler:

20130916-165127.jpg

Sådan har jeg det også. De fødsler har virkelig sat ting i perspektiv. Omkring hvad der er vigtigt for mig, hvad jeg gider stå model til, og hvad jeg gider hidse mig op over. De dage, hvor jeg ikke har en kat siddende fast i min livmoderhals ER perfekte dage!

I morgen aften taler Caitlin Moran inde i Den Sorte Diamant. Jeg sidder på første række. Eller anden, whatever, det er ikke mig der har købt billetterne. Men jeg tror måske der er få billetter tilbage, hvis du nu også sidder der og higer efter en aften der vil give mening og sætte fede streger under alt hvad du har erfaret og lært, siden du fyldte 13.

Vind bogen! Ja selvfølgelig. Skriv en kommentar, og du kan være den heldige vinder af denne fantastiske bog. Sidst på ugen, ca., trækker jeg lod.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Give away, Humor og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

56 Kommentarer til Kunsten at være kvinde, af Caitlin Moran

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.