Slipper jeg slikket?

Måske.

Det var faktisk et meget fint foredrag i tirsdags. Umaro og Lone PowerPrinsesse havde nogle rigtig gode pointer, som man stort set ikke kan være uenig i. F.eks. kan jeg godt se, at det er klamt at drikke noget, hvor i der er en ingrediens, som jeg kunne bruge til at opløse et lig på fire dage med, hvis jeg arbejdede som lejemorder. Og jeg kan godt se, at selv om mine børn elsker skumslik, så er det klamt at give dem noget der stort set består af knogler fra døde dyr og farvestoffer og sukker.

 

Men vil det virke? Er muligheden for at træffe et oplyst valg, nok til at få mig til at vælge de sunde ting? Og hvis jeg ind i mellem vælger noget jeg ved er skidt for mig, betyder det så, at jeg ikke elsker mig selv?

Pigerne havde noget skumslik i skuffen. Der var fire stykker tilbage, og de fik to hver. Så sagde jeg til dem, at det var klamt. Og at det var lavet af knogler fra døde dyr. Agnes hørte mig slet ikke, hun havde kværnet sine. Klara sagde AAADDRRR og holdt sine ud foran sig i to fingre. Så kiggede hun undersøgende på dem. Og puttede dem i munden. Nysgerrigt.

Smager de godt? spurgte jeg. Mmmm, sagde hun.

Nå.

Men vi fik en virkelig lækker goodiebag derinde, så jeg må få læst den bog noget nærmere, og begynde at strø om mig med klamme facts. Jeg kan mærke, jeg bliver populær i mit nærmiljø. Det bedste i goodiebaggen var lækker kvalitets øko chokolade. Og dér virker det for mig, med det oplyste valg. Jeg kan sagtens smage, at det er god chokolade. Og uden at overdrive spor, kan jeg fortælle at jeg har været tre dage om at spise et stykke der var på størrelse med mit dankort. Så godt er det og så meget får man ud af det, at jeg kunne nøjes med to små bider om dagen ca.

Og jeg har ikke drukket cola siden Spanien.

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , . Bogmærk permalinket.

18 Responses to Slipper jeg slikket?

 1. Anne Christine skriver:

  Jamen – handler det om at holde op at spise slik? For så ER jeg stået af.
  Jeg prøver (desperat) at holde fast i ‘alt med måde’ overfor slik, hvilket betyder at jeg prøver at huske at købe noget jeg faktisk bliver lykkelig af at spise: God chokolade, god lakrids, slagterflæskesvær. Fordi når det er godt bliver man hurtigere slikmæt på den dejlige måde. Det lykkes langt fra altid, men hey – vi er jo mennesker ^.^

  • julesrules skriver:

   Det handler om at træffe nogle sundere valg. I stedet for en hel plade marabou, så vælg det mindre stykke mørke kvalitetschokolade. I stedet for cola, så prøv en god æblemost med danskvand i. I stedet for lakridsfisk, så prøv at dyppe stykker af frisk frugt i ren lakridspulver. Den slags. For at komme uden om alle de der skøre klamme ting der er i konventionel slik. Og det er jo også det, du gør.

 2. Konen skriver:

  Ahmmen, jeg gad ikke helt det der “døde dyr” og “kan opløse lig” argumentation. En god bøf er også et dødt dyr, og der er ret mange ting som kan opløse lig, givet store nok mængder og nok tid. Og synes måske også det er lige radikalt nok at skulle droppe slik (eller alt muligt andet) fuldstændig. Synes i det hele taget det virker sådan lidt nedladende at sælge sin bog på at skulle lære folk at træffe oplyste valg, som om vi var ude af stand til at tænke af os selv. Men det er måske bare mig?

  • julesrules skriver:

   Men den gode bøf er jo ikke affald og knogler. Jeg tror bare, at vi er nogen her, som er ret oplyste. Og så er der en stor masse af mennesker der stemmer på andre ting og ikke ved ret meget om den slags? De der som også påstår at man ikke kan have tillid til det røde Ø mærke og den slags. Jeg kender ikke nogen, men jeg får hele tiden at vide, at de er der?

   • Alice M skriver:

    Det lyder lidt for helligt for mig….

    Gelatine er en industri for sig selv og kommer jo (i alt produceret i EU) fra præcis den samme ko som konen omtaler … der er virkelig virkelig virkelig stram kontrol med gelatine produktion, og helt ærlig så synes jeg det er bedre vi bruger resterne end bare kasserer. At det så ender sammen med en masse sukker og farvestoffer (som også er godkendte på EU plan) er en anden sag.

   • Alice M skriver:

    Og jeg kan selvfølgelig godt forstå ideen i at vælge lidt godt frem for en masse der måske ikke engang smager godt..

  • Konen skriver:

   Helt enig med Alice i at det er bedre at bruge hele dyret end at smide brugbart materiale væk. Jeg er på ingen måde bleg for at spise koge dyreknogler – det er jo også det husblas er lavet i, og som får en sylte til at hænge sammen.

   Og ang. “hellere lidt af god kvalitet”… mja… der er jeg delvist enig. For meget af min glæde ved slik kommer netop ved at spise meget røde, kunstigt smagende vingummier eller andet i samme klamme dur 🙂

 3. karenmonies skriver:

  Jeg var så heldig at få lov at deltage i bogreceptionen fordi jeg var en af de to heldige vindertyper der vandt en plads herinde på bloggen, og jeg må lige pointere at forfatternes budskab altså IKKE er at du aldrig må spise slik igen, men netop at du har et valg og ikke behøver at fylde maven med “skod”-slik som de kalder det (dvs. Slik der er fyldt med sukker og kunstige smags- og fyldstoffer). Men netop kan vælge at købe snacks og godter som er lavet på sundere fødevarer som fx dadelkugler eller god mørk chokolade eller kage for den sags skyld!!!.
  Som Julie også fortæller så fik vi en overdådig goodiebag med hjem som udover bogen også indeholdt en masse lækre snacks og kvalitetsslik. Særligt dadelkuglerne fra kurfood.com var helt vildt lækre hvis man ikke selv lige har mod på at kaste sig over de mange opskrifter i bogen. Jeg kan kun foreslå at man låner/køber bogen OG LÆSER den og ikke blot afskriver den som endnu en af de mange kogebøger der hæver pegefingeren over vores madvaner.

  • julesrules skriver:

   Ja, og så var du sød at have med.
   Jeg forsøger at spise ungerne af med de der dadelkugler til Disneysjov i aften… et extremt socialt eksperiment. Jeg håber jeg overlever og kan fortælle om det…

 4. Rikkeprikke skriver:

  Jeg synes det er vildt, at vi er blevet så vant til at spise noget, der er sammesat af det ene kunstige efter det andet, og så holdt sammen af griseaffald, at det for de fleste virker helt grotesk og grænseoverskridende, at vælge det fra. Og mange mennesker ved virkelig ikke, hvad gelatine er, og hvad det er i. Det ved jeg som vegetar, for det er meget ofte, når jeg nævner, at mine børn ikke spiser noget med gelatine, så aner folk ikke hvad jeg snakker om. Det er da lidt skræmmende, at vi er så ukritiske, at vi bare høvler den ene pose Haribo ned efter den anden, uden at tænke over, hvad der rent faktisk er i posen. Og så er det meget muligt, at mange ER klar over det, og er ligeglade, fred være med det, men mange ved det virkelig ikke, eller lukker i hvert fald øjnene for det.
  Håber de nød daddelkuglerne 🙂

 5. Karina skriver:

  Jeg synes det er dejligt med noget fokus på området og noget info.
  Jeg er muligvis den dummeste af alle, men jeg ved bestemt ikke hvad der er i div. produkter jeg køber, faktisk synes jeg det er lidt af en jungel at finde ud af fordi betegnelserne er så kamufleret.

  Jeg kunne vildt godt tænke mig en liste, ganske simpel punkt liste hvor der står dette indholder vingummier, ostepops osv. For jeg er nok en af dem som godt kan “skræmmes” ved oplysning. Synes det lyder vildt klamt at skumfiduser er lavet af dyreknogler – det er altså ikke lige det jeg ønsker mine børn skal indtage sammen med en masse E numre en fredag aften.

  Jeg forstår simpelthen ikke vores verden, hvorfor laver vi alt det lort? hvorfor er det godkendt? når nu der er så mange sunde alternativer! Hvor kunne det være fedt at kunne gå ned og købe fredags slik uden at skulle bikse med dadel kugler selv, og vide det var sundt og af gode ingredienser. Uden at det koster en bondegård.

  Så når du har læst bogen, så vil os der er mindre kloge gerne oplyses hvad der er i div. slik.
  Hvad er der eksempelvis i saltfisk? som i nævner.
  Og hvad med ostepops, for så klog er jeg nu alligevel, at jeg godt er klar over de højst sandsyndligt ikke har set skyggen af ost.

  • julesrules skriver:

   Der er en vældig lang liste i bogen Karina. Du kan evt låne den på biblioteket.
   Jeg vil tro alle de der ting er godkendte fordi de ikke er giftige. Du kan jo sagtens spise dem.

 6. Maria J skriver:

  Uanset hvad der er klamt eller ej, så er det værd at kippe med flaget, heppe, støtte og sige: “godt gået”, når nogen gør et ærligt forsøg på at leve sundere. Og dét er sundere at spise mindre slik og helt vildt flot, at du ikke har drukket sodavand siden Spanien. Sukker er vanedannende, man bliver sur, træt, og alt muligt andet, når ens blodsukker hopper op og ned som en hysterisk rutschebane. Så lidt og godt, er en god vej frem mod at bliver gladere. Og det er ikke nemt og fortjener derfor endnu mere respekt. RESPEKT, fra den bestemt ikke hellige eller sukkerfrie.

 7. Anett Zanett skriver:

  Der er mange “gode” undskyldninger for at blive ved med det sukker og alt det usunde.. Og det jo godt nok.. men fact er at man får det meget bedre af at undlade sukker og blive bevist om hvad man spiser. Og begynder man først bliver det faktisk også sjovt..Alt det man kan gøre for sig selv og de synlige tegn på kroppen er bestemt det hele værd..Men det er ikke populært at være en af dem der siger det højt..det rører jo ved folks vaner og det er bare lige som nemmere at blive ved med at gøre som man plejer.. Lav en fantastisk dag……..

 8. Charlotte skriver:

  Jeg var for ca. 4 år siden nødt til i 2½ måned at undlade at spise alle arter af produkter med sukker og E-numre i, slik, chokolade, kage, sodavand. Meget svært for en slikafhængig som mig, men det var pga. en allergisk reaktion, så jeg var nødt til det. Efterfølgende var jeg afvænnet, og besluttede mig derfor for kun at spise den slags een gang om ugen. Til gengæld måtte jeg så spise lige det jeg ville, i de mængder jeg ville. Det har resulteret i følgende:

  Jeg kan være sammen med andre mennesker hvor der står slik/kage på bordet og være i stand til at koncentrere mig om samtalen mens der stadig er noget i skålen

  Jeg kan lade tingene i slikskabet være (jeg havde ikke et slikskab før af samme grund)

  Jeg kan sige nej tak når jeg bliver budt (Der er der er så en helt anden social gruppepres ting, som jeg har fundet ud af: Det er åbentbart IKKE ok at man ikke deltager i “syndefaldet”sammen med resten af gruppen, men bare drikker et glas vand eller spiser frugt!)

  Jeg har aldrig dårlig samvittighed over at spise søde sager.

  Jeg tog kun 10 kg. på da jeg var gravid (og ikke 30 kg, som min mor og søster da de var gravide)

  Jeg har for første gang i hele mit liv holdt min vægt uden at være på kur en eneste gang. Jeg har ellers været på kur næsten hele mit liv, som de fleste andre kvinder. Faktisk har jeg tabt mig 5 kg og jeg har endda været gravid også. Og jeg har ikke gjort andet. I swear!

  Det er ikke for at prædike, og jeg pådutter heller ikke normalt min omverden denne “gode ide” men det er blot for at støtte op omkring “alt med måde” tanken. – Selvom jeg dog ofte spiser klamme slikting på min ene slikdag. Men jeg har det bare super godt med mig selv, min krop og mit forhold til søde sager.

  VH en tidligere slikafhængig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.