Tavs

Tavs er en ebog, og ikke en tilstand jeg oplever ret længe herhjemme.

For alt for længe siden fik jeg ebogen Tavs til anmeldelse og jeg har på det groveste sjoflet den. Fuldstændig uden årsag, for den er imponerende og flot lavet, spændende og værd at læse! Jeg så et oplæg om den på Bogforum for nogle uger siden, og kom i tanke om at jeg da stadig manglede at skrive om den.

Tavs er svær for mig at skrive om, fordi den er så alvorlig og jeg vil gerne behandle den tilsvarende alvorligt. Og det er jeg ikke vant til, i mine anmeldelser. Den findes også som trykt bog, men jeg har kun oplevet app bogen – ja, det er ikke en egentlig ebog, men en app, som du skal finde i appstore, og ikke i iBooks. Og den virker vist ikke på iOS7 endnu, så enten skal du som jeg, ikke opdatere din iPad, eller også må du vente på at de får app´en opdateret.

Fakta først. Tavs er skrevet af Camilla Hübbe, som jeg ellers kun kender fra de populære ungdomsbøger SOS Gilleleje og efterfølgeren, der begge går ret godt på mit bibliotek i Gilleleje. Camilla Hübbe skriver stemningsmættet og spændende, lidt råt, til de store børn og unge. Og Tavs er også fremragende læsning for voksne. Især hvis du som jeg, godt kan lide det manga inspirerede univers. Illustrationerne er af Rasmus Meisler, som jeg vist ikke kender fra andet, og lyduniverset der er lavet til, er af Stefan Pasborg.

Lydene og billederne er en lige så stor del af fortællingen som ordene, og det giver en vældig intens oplevelse, som næsten blev for uhyggelig ind i mellem, og meget insisterende. Svær at lægge fra sig og svær at slippe, også bagefter.

Tavs er en lidt trist historie om den 13 årige dreng Tavs, som har mistet sin tvillingebror Teo. Tavs er flyttet til Japan sammen med sine forældre, og historien beskriver hans ensomhed og fortvivlelse så man næsten fysisk mærker den selv. Tavs ser Teo overalt, og efter en koncert der går helt galt, følger han efter Teo ind i et mystisk og ret skræmmende rige.

Snart går det op for den opmærksomme læser at Teo forsøger at lokke Tavs med over i døden. Men en kat er dukket op, og følger Tavs rundt – hvem er den? Og kan den hjælpe?

Man skal give sig god tid til app´en. Nogle gange sker tingene langsomt og udvikler sig, og som ofte med den her type bøger, risikerer man at gå glip af noget hvis man swiper/bladrer for hurtigt. Og der er hele tiden noget nyt, noget anderledes, man skal have med.

Tavs er en app/ebog der udnytter sit medie perfekt. Læs den selv, eller giv den til din teenager.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser og tagget , , . Bogmærk permalinket.

2 Responses to Tavs

  1. Anne Christine skriver:

    Nu fik jeg faktisk den rigtige grund til at ønske mig en Ipad…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.