Tendens

Vampyrer.

Den anden dag, var jeg igen inde og se Eclipse. Jeg siger ikke, hvad gang det var. Men jeg gjorde det for min søsters skyld, fordi hun også gerne ville se den og ikke kender andre, der er fornuftige nok til at værdsætte god underholdning. Jeg ofrede mig gerne for hendes skyld, og gik endda med til at spise noget sushi først også. Ja, jeg synes selv, jeg er en rigtig god søster.

Filmen var stadig god, universet holder. Vampyrer, varulve, teenagere og undertrykt lidenskab er en fantastisk cocktail.

Da jeg kom hjem, efter en strawberry mojito på en udendørscafe på frederiksberg (ja, det er megahårdt at ofre sig for dem man elsker), sad min kærst´ og så en dokumentar på dr2. Det gør vi tit. Vi er akademikere. Den her handlede om skolesystemet i Sverige og, meget kort opsummeret, noget med at avisen Dagens Nyheter igennem 20 år har sat standarden for debatten om skolen og skolebørnene, og at avisens mening er blevet sandhed og at alle skolebørn er forfærdelige og uopdragne og respekten skal tilbage og bla bla bla. Lidt som de også kører den debat herhjemme.

I Sverige så vi noget om nogle skoler, der havde indført meget strenge sociale regler og børn der blev sat ud i rum, hvis de var helt almindelige hidsige 10 årige, eller blev helt bortvist fra skolen, hvis de gik med sko indenfor. Man kan mene hvad man vil, og min mening er, at så har man da spillet total fallit både som fagperson og som institution, hvis man har så travlt at der ikke er tid til demokrati. Hvis man ikke kan overskue at lære børn at tackle deres følelser, eller overskue at tage snakken med dem om HVORFOR man helst ser, de går uden sko indendøre.

Selvfølgelig er der børn man ikke kan nå med dialog, men trust me, det var slet ikke de børn man så i den dokumentar. Og jeg vil altid insistere på, at det er et fåtal. I mine 10 år som børnebibliotekar har jeg endnu ikke mødt et barn eller en ung, jeg ikke kunne tale med.

Men generelt har samfundet måske efterhånden for travlt til demokratiet? Der er ikke tid til at snakke om ting, der er ikke tid til påståelige teenagere og alle deres følelser og meninger og idealer om verden. De skal bare rette ind, vide hvad de vil og gennemføre deres videregående uddannelse på normeret tid.

De må ikke holde sabbatår. De må ikke ryge, de må ikke drikke, de må ikke være tykke, de må ikke være nøgne, de må ikke komme i ungdomshuset, de må helst heller ikke komme på christiania, de må ikke demonstrere, de må ikke forsamles, de må ikke gifte sig med en udlænding før de er over 24. De må ikke en skid. Samfundet skal køre snorlige, strengt og stramt og vi skal allesammen være smukke og succesrige og ordentlige.

Der er krise, der er arbejdsløshed og vi skal allesammen gå i 80´er tøj igen. De unge, og de ungdommelige, har brug for en ventil. Vi har brug for vampyrer, det evige symbol på undertrykt lidenskab.

Vi har brug for at give slip. Bare for en aften. Hør Beck and Bat for lashes sang Let´s get lost, som er en af de bedste fra soundtracket til Eclipse.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=PMFdsiN_VhQ&hl=da_DK&fs=1&color1=0x402061&color2=0x9461ca&border=1]

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget . Bogmærk permalinket.

6 Kommentarer til Tendens

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.