Annas himmel, af Stian Hole

Nå, men vi kan blive enige om, at hvis der er noget som er trist, så er det hvis forældre dør. Eller bare når nogen dør. Det er trist, i de fleste tilfælde.

En af mine absolutte yndlingsforfattere og illustratorer, norske Stian Hole, har lavet en ny bog som hedder Annas himmel. Annas mor er død, finder vi hurtigt ud af. Allerede på det indledende opslag fornemmer man smerten, når det ligefrem regner med søm. Annas far er svær at nå ind til, tror jeg. Han holder sin sorg for sig selv. Men Anna snakker og lader ham ikke slippe så let, og i løbet af bogen finder de fælles fodslag og det gør det lidt nemmere at komme afsted til begravelsen.

Har Gud øjne nok til at holde øje med alle?

Først var jeg loren. Læser man en bog om en død mor for sine børn, som godnat historie? Men jeg synes, den er så smuk, den bog. Fuld af fantasi og detaljer, og historien er heller ikke rå realisme, men mere barnets poetiske måde at forklare emnet på. Så til sidst læste vi den. Det fungerede fint. De spurgte, og vi snakkede om billederne og Annas følelser og fars følelser, der så tydeligt træder frem i billederne. Og som sædvanlig så de to unger meget mere end jeg gør. De så detaljer og tolkninger som jeg overså.

Dejlig bog. Ikke for alle, nok for meget for nogen. Men smuk og rørende. Den vil være glimrende til dem der har brug for at tale om døden, men kan altså også sagtens læses af alle os andre.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser og tagget , , . Bogmærk permalinket.

5 Kommentarer til Annas himmel, af Stian Hole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.