Annas himmel, af Stian Hole

Nå, men vi kan blive enige om, at hvis der er noget som er trist, så er det hvis forældre dør. Eller bare når nogen dør. Det er trist, i de fleste tilfælde.

En af mine absolutte yndlingsforfattere og illustratorer, norske Stian Hole, har lavet en ny bog som hedder Annas himmel. Annas mor er død, finder vi hurtigt ud af. Allerede på det indledende opslag fornemmer man smerten, når det ligefrem regner med søm. Annas far er svær at nå ind til, tror jeg. Han holder sin sorg for sig selv. Men Anna snakker og lader ham ikke slippe så let, og i løbet af bogen finder de fælles fodslag og det gør det lidt nemmere at komme afsted til begravelsen.

Har Gud øjne nok til at holde øje med alle?

Først var jeg loren. Læser man en bog om en død mor for sine børn, som godnat historie? Men jeg synes, den er så smuk, den bog. Fuld af fantasi og detaljer, og historien er heller ikke rå realisme, men mere barnets poetiske måde at forklare emnet på. Så til sidst læste vi den. Det fungerede fint. De spurgte, og vi snakkede om billederne og Annas følelser og fars følelser, der så tydeligt træder frem i billederne. Og som sædvanlig så de to unger meget mere end jeg gør. De så detaljer og tolkninger som jeg overså.

Dejlig bog. Ikke for alle, nok for meget for nogen. Men smuk og rørende. Den vil være glimrende til dem der har brug for at tale om døden, men kan altså også sagtens læses af alle os andre.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser og tagget , , . Bogmærk permalinket.

5 Responses to Annas himmel, af Stian Hole

 1. Maja skriver:

  Hej Julie – hvilken aldersgruppe vil du mene, den henvender sig til? Kunne godt bruge en bog emnet til nogle 4-5 årige.

  • thejulesrules skriver:

   Agnes er 5 og det var fint. Så du kan sagtens bruge den til 4-5 årige, og Klara bliver 10 om lidt og nød den også.

 2. Løvinden skriver:

  Den er også bare så fin, magisk og rørende. Begge mine døtre på 4 og 6 år har været opslugt af den og brugt lang tid på at kigge illustrationer og tænke over historien.

 3. Ann skriver:

  Jeg er mor til 4 piger på 3, 6, 8 og 10 år. Desværre er jeg også døende af kræft med en forventet restlevetid på 1/2 – 1 år i skrivende stund. Jeg kan kun give dig ret. Det er en utrolig smuk bog, der kan læses sammen med børn, der har mistet, men som også skal miste. Den kan også læses, hvis barnet er meget optaget af tanker om døden eller det at miste. Tak fordi du gør reklame for en anderledes bog med et svært emne, der kalder på de helt store følelser.

  • thejulesrules skriver:

   Åh Ann, det er jeg forfærdelig ked af at høre. Den slags burde simpelthen ikke forekomme. Jeg magter slet ikke at forfølge tanken om, hvor hårdt det må være. Der er ingen ord. Tak for din kommentar.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.