Bibliotekarens Mad Skills

Henriette spurgte mig, om jeg ikke ville være med i Geek Girls blogstafet. Emnet er Mad Skills, sagde hun, og jeg VED du har dem!

Og så sad jeg der igen, med det samme gamle problem, nemlig at skulle sætte ord på, hvad det er jeg kan. Rent fagligt, altså. Hvad er mine Mad Skills, mine vilde evner? De nørdede, faglige ting som jeg kan og som andre kan have glæde af? Hvorfor er det egentlig jeg bliver ved med at hævde, at jeg er bedre end Google?

Når man spørger andre om, hvad bibliotekaren kan, får man to forskellige svar. Der er det nedslående, og hvis du spørger mig – helt helt usande, hvor bibliotekaren er en kedelig, støvet type, der er sur på folk og tysser på dem og vogter over samlingen. Og der er det noget mere actionfyldte, der trives godt i eventyrfilm og sci-fi romaner, hvor viden er magt og bibliotekaren hersker over al viden. Begge opfattelser er efter min mening udtryk for et imageproblem, som vi i mange år har prøvet at løse uden held.

Mange af bibliotekarens Mad Skills er usagte. Vi har ikke papir på dem, vi er ikke blevet undervist i det. Det er bare sådan det er. Vi er nysgerrige, vi er lidt detektiv agtige, vi giver ikke op før du har det svar du kom efter. Vi har en god fornemmelse for, hvad det er du egentlig mener, når du spørger om noget, også når du ikke selv er klar over hvad du egentlig vil spørge om. Vi har ALLE sammen prøvet at finde den der bog, som du kan huske fra 1989, og den var med en pige på en ø, og vist nok rød på forsiden. Vi finder den. Vi har intuition, fingerspidsfornemmelse grænsende til synske evner. Det kommer bare med erfaringen åbenbart, for jeg har ikke fulgt noget 30 timers kursus på Den Kgl. Danske Biblioteksskole (nu kendt som Det Informationsvidenskabelige Akademi) i Tankelæsning.

Vi kan sortere i de overvældende mængder af informationer, og finde netop det rette svar, til den rette person, på det rette tidspunkt. Forfatteren Neil Gaiman siger det sådan her: “Google can bring you back 100,000 answers, a librarian can bring you back the right one.”

Det vil jeg gerne tro på. Jeg kan mærke at det er rigtigt. Jeg oplever det hver dag, på mit job, når jeg hjælper folk. Alligevel er det så svært at argumentere for åbenbart. Alligevel er opfattelsen af bibliotekaren som fagperson (en ekstremt relevant informationssorterer i et komplekst videnssamfund) og de reelle opgaver vi også bliver sat til (at lave pas, tage 2 kr. for en kopi og sælge popcorn) og den måde folk der ikke bruger os, ser os på (vi sætter bøger på plads og giver dig et nyt kodeord) så forskellige.

Nå. Men du kan altså bruge bibliotekaren til lige præcis DIT informationsproblem. Jeg kan anbefale dig en god bog, jeg kan finde en adresse, jeg viser dig hvordan din nye smartphone virker og hvordan du bruger ebøger på din iPad. Jeg bestiller faglige artikler hjem til dig, selv om jeg ikke forstår en dyt af indholdet. Jeg finder den rigtige hjemmeside, selv om du “har altså googlet hjemmefra!!”. Jeg printer din færgebillet ud, jeg lærer visse borgere, at musen skal bruges på bordet og ikke på skærmen. Jeg sørger for at du får rum til at lave en klub for netop din nørdede interesse, jeg underviser dig i digital selvhjælp og ind i mellem i digital dannelse. Jeg læser dig. Jeg spørger ind til dit problem og vi finder et svar. Du er eksperten på dit emne og jeg er din hjælper. Jeg researcher, jeg søger i databaser, jeg indekserer viden og værker, jeg finder, gemmer væk og jeg genfinder.

Jeg er en troværdig samarbejdspartner, jeg er en uafhængig kildekritiker. Jeg er et kvalitets-stempel, nogen gange. Jeg er din inspiration, dit vindue til verden, din trygge samling af velkendthed. Jeg er nyt og gammelt i et. Jeg kan begejstre dig, tale med dig uden at tale ned, jeg giver dig oplevelser, information, viden som du ikke engang vidste du ledte efter. Jeg operationaliserer, jeg faciliterer. Jeg netværker. Jeg forbinder dig med det du leder efter.

Og jeg giver blogstafetten videre til en yndlings geekgirl, Cecilie. Håber, du gider. Jeg ved du kan ting!

Dette indlæg blev udgivet i Fagligt og tagget , , . Bogmærk permalinket.

19 Kommentarer til Bibliotekarens Mad Skills

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.