Bøger til pige, 10 år

Jeg fik en besked fra en læser. Som er mor til en bogsluger. Og jeg kan godt huske, hvordan det var, at være sådan en. Da jeg havde læst alt – alt – ovre i børenafd. på skole/folkebiblioteket i Oure, og begyndte at snige mig rundt mellem reolerne i voksenafd., pænt bange for at blive opdaget. Jeg ved egentlig ikke hvorfor… det var vel ikke forbudt? Måske lidt grænseoverskridende. Måske var det faktisk lidt pinligt, at have læst alt og være sådan en nørd og tro man var noget og læse voksenbøger? Jeg kan ikke huske det. Jeg kan bare huske, at jeg ikke ville opdages. Og at jeg besluttede at blive bibliotekar, fordi hende der sad ved skranken dér, som jo egentlig nok har været skolebibliotekar, var vældig sød og havde den fedeste blyant med stempel på. Og magt. Det var hendes rum, dét der, med alle de verdener i. Og alt det ville jeg også have.

Okay, tilbage til nutiden. Min læsers bogslugerdatter har læst alt og trænger til inspiration. Og jeg sad derhjemme i går aftes, og blev helt blank. Pludselig kan man ikke huske en eneste titel overhovedet. Så jeg spurgte i mit megaseje pseudohemmelige digitale børnebibliotekarnetværk, og så gik damerne (og enkelte mænd, ret skal være ret) amokka. Det var noget, de ville sige noget om. Og jeg har nu en liste så lang, med titler der egner sig glimrende til piger på 10 år.

Den er meget varieret. Der er lette ting, svære ting, lange ting, gamle ting, nye ting, farlige ting og lige-på-grænsen ting. Så man skal vælge selv og ikke følge den slavisk.

Og fordi den er så lang, og jeg synes I skal have alle titlerne, kan jeg ikke sidde og annotere og alfabetisere det hele. Noget af det vil jeg knytte en kommentar til, og resten bliver bare titler og forfatter og så må I selv google videre, hvis I vil vide mere om handlingen. Eller bare smutte over på det lokale biblioteks hjemmeside og reservere. Og hvis de ikke har den titel, så bestil den til levering på det lokale, via Bibliotek.dk

Godt. Her kommer listen. Ved fælles indsats af flere dygtige børnebibliotekarer, med bedre hukommelse end jeg.

Hjørdis Varmer. Ja, hun er fantastisk. Historier fra danmark i gamle dage, Den grå heks og Børnenes ven. Spændende, social realistiske og gode!
Bodil Bredsdorff. Børnene i kragevig. En serie om en flok børn, fattige, i gamle dage.
Stanton. Hr. Gump. Jeg har ikke selv læst den, men den er populær.
Josefine Ottesen. Pragtfuld forfatter. Har skrevet meget forskelligt. Eventyret om fjeren og rosen, og serien om Mira er obligatorisk læsning!
Thomas Hallings “Haves: Agnes, ønskes: bedste ven” (der er også en toer)
Alfabetpigerne (måske for let).
Ida Marie Rendtorff. Tordenpulveret, og serien om Dalia Dragehvisker.
N. D. Wilson. 100 låger, Henry finder 99 låger bag pudset i sit nye værelse, og de er alle veje til andre verdener!
Camilla Mills. Vilde Mille-serien.
René Toft Simonsen. Karla bøgerne.
Ann Brashares, serien om de 4 veninder og et par jeans. Måske er 10 år ikke gammelt nok, kommer an på den 10 årige.
Kirsten Ahlburg. Nice eller nederen. I et år skriver den 11-årige Emma dagbog om de forandringer hun oplever, da puberteten begynder. Og de er både nice og nederen!
Hanne Brandt, Tyvens tøs. Ida er en fattig pige på 10 år, der i 1850’erne, bor i et gravkammer på Assistens Kirkegård.
Line Kyed Knudsen. Pigerne fra Nordsletten. Fantastisk serie, meget populær.
Kerstin Sundh. Miranda-bøgerne. 11-årige Miranda bor med sin mor og storebror i byens fattigste kvarter. I 1920’ernes Sverige.
Måns Gahrton. Adam og Eva serien og de andre serier også. Humoristisk.
L. M. Montgomery. Anne fra Grønnebakken. An absolut klassiker.
Angie Sage. Magik serien. Fantasy.
John Flanagan. Skyggens lærling, fantasy serie. Måske for meget for en 10 årig?
Lin Hallberg. Hestevenner, serien om Sofia og Santos.
Alyson Nöel. Serien om Riley Bloom. Lugter en lillesmule af twilight, uden at være lige så avanceret. God en til en 10 årig.
Tamora Pierce. Alanna – og alle de mange andre serier af T. Pierce. Fantasy og seje kvindelige heltinder.
Cecil Bødker. Silasbøgerne. Oh, dem elskede jeg!
Laura Ingalls Wilder. Det lille hus på prærien – endnu en klassiker. Let at læse og spændende.
Roger/ Lea McBride – Lauras barnebarn, der har skrevet en serie om Lauras datter Rose, og hendes barndom.
Helle Ryding: Morganas kilder. Fantasy. Helle har også skrevet serien om Klintemøerne, men den er nok bedst til de lidt ældre?
Philip Pullman. Det gyldne kompas – og de to efterfølgende. Bedste serie jeg nogensinde har læst. Ret svær.
Iselin C. Hermann. Kongen af Sydspanien.
Knud Holten. Alex på eventyr-serien. Jeg elskede den, som 10 årig, men den er ikke så læst i dag? Jeg måtte gemme dem, så min kollega ikke kasserede dem, fordi de ikke var lånt ud i 2 år! Skandale.
Frances Hardinge. Flyv på nattens vinger
M.I. McAllister. Mistelten-krøniken, fantasy.
Lene Kaaberbøl. Vildheks serien. Og alt andet hun har skrevet.
Jon Berkeley. Onsdagsfortællinger, fantasy.
Caro King. Syv troldmænd. Nins lillebror er forsvundet, og det virker som om hun er den eneste der kan huske ham. Bøhmanden har taget ham og slettet minderne om ham fra deres forældre!
Joseph Delaney. Heksejægerens lærling. Rigtig spændende fantasy serie.
Paul Stewart/Chris Riddell – et fantastisk makkerpar, der skriver god fantasy.
Angie Sage. Septimus Heap serien.
Maria Parr. Tonje Glimmerdal.
Lisbeth Pahnke. Britta og silver bøgerne. Den eneste hesteserie jeg selv nød som barn. Min mor havde alle de gamle stående.
Anders Björkelid. Ondvinter.
Bodil El Jørgensen. Esme og Igor. Børnekrimi. Og det findes der mere godt af.
Cecilia Lidbeck, Carolines liste og Carolines løfte er gode pigebøger.
Kerstin Gavander, Loppen og isprinsessen og de andre i den serie om Loppen.
Jules Verne. Alt af ham. Spændende!
Henry H. Neff. Den gyldne Gobelin.
Brian Selznick. Hugo Cabret – fornyligt filmatiseret.

Og mens jeg sad og skrev mine fantastiske kollegers geniale bud ned, kom jeg selv i tanke om følgende:

Michael Ende. Alt af ham. Den uendelige historie og Momo især!

Carole Wilkinson, pigen og dragen – og de to næste i den serie.

Hanne Kvist, drengen med sølvhjelmen. Vandt en pris – er så god!

Jaqueline Wilson. Skriver meget morsomt og hverdagsagtigt. Og meget!

Kate Saunders, forhekset – forvekslet.

Lemony Snicket, serien En ulykke kommer sjældent alene. Meget bedre end filmen!

Maria Andersen, Tudemarie bøgerne.

Ros Asquith, Breve fra en udenjordisk skoledreng. Meget underholdende.

Thøger Birkeland. Saftevandsmordet. Åh, Thøger.

Maria Gripe. Skarnbassen flyver i skumringen. Og om et år eller to, de sære gotiske romaner om Skyggerne ved stenbænken osv.

Cecil Bødker, Ægget der voksede. Danmarkshistorie på hverdagsplan.

Lewis Carroll, Alice i eventyrland. Selvfølgelig.

Morten Dürr, En lort med tusind ben. Meget nutidig og rigtig sjov.

Gunnel Linde, Den hvide sten. Husker I tv-serien?

Lars-Henrik Olsen, Dværgen fra Normandiet. Der er to mere, men den første er den bedste. Historisk roman om vikinger, England og pigen Fifa der bor på et kloster og hjælper med at brodere Bayeuxtapetet.

Manu Sareen, bøgerne om Iqbal Farooq. Let læste, men virkelig sjove.

Terry Pratchett, fortællinger fra Diskverdenen. Fantasy om den unge heks Tiffany, der kommer til at gøre selveste vinteren forelsket i sig. Der er mere godt af samme forfatter.

J. L. Nixon. Serien om De forældreløses tog. Frances og hendes 5 søskende lever i fattigdom i New York i 1860. Alligevel bliver børnene fortvivlede, da de bliver sendt med “De forældreløses Tog” til Vesten for at blive bortadopteret.

John Stephens, Det smaragdgrønne atlas. Virkelig spændende fantasy – gad vide hvornår fortsættelsen kommer?

Ai mand, den her liste stopper aldrig. Hvor fedt!

edit: Uh, og Neil Gaiman´s Nobody. Den er SÅ god!!! Og jeg sidder også her med en ny serie, der hedder Egernfolket, om en pige i stenalderen. Jeg har ikke læst den endnu, men den ser god ud.


Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized og tagget , , . Bogmærk permalinket.

24 Responses to Bøger til pige, 10 år

 1. Carina skriver:

  feeedt! som mor til nu to bogslugere ved jeg at den vil gøre lykke, selv om en del af dem allerede er slugt (HAPS)

 2. Klejs skriver:

  Uh ja! Husker mange af dem ganske tydeligt – Bøgerne var min verden, og jeg havde fast rutefart til det lokale bibliotek en gang om ugen. Bibliotekkarene kendte mig så godt, at de altid sørgede for at gemme de nyeste bøger til mig når de fik dem, for jeg blev hurtig færdig. Sneg mig også ind til voksenafdelingen som 10-11 årig, fordi jeg havde læst alt i børneafdelingen.

 3. Christine skriver:

  Lars-Henrik Olsen har vist også skrevet en triologi, der starter med Erik Menneskesøn, så hut jeg visker.
  Plus at hende, der skrev Anne Fra Grønnebakken også skrev om en anden pige, Emily fra Månegården.. Også god :O)
  Og af uvisse årsager sneg jeg mig også rundt på Vallensbæk Bib. dengang… Som om det var lidt sært, at trænge til mere end det, der var tilbage på børnehylderne.

 4. Christine skriver:

  Forresten.. Jeg læste denne hele 2 gange: ‘Constance’ af Patricia Clapp – Tror dog jeg var mere end 10, måske 12-13..

 5. Charlotte skriver:

  Åhr, hvor jeg bare elskede Maria Gribes bøger – måske er det ved at være tid til en genlæsning. Rigtig god liste. Der er en del jeg ikke kender men jeg var 10 år i 1987, så der skulle jo gerne være kommet lidt nyt på 25 år 🙂

 6. N. Jensen skriver:

  Hvor fedt! Tusind tak for god inspiration til Isabel. Jeg måtte lige ind på værelset og se om hun sov. Det gjorde hun. Overvejede at vække hende, for hun bliver så glad, når hun ser listen. Tak, Julie! Jeg synes udfordringen er at give hende bestemte bøger på et bestemt tidspunkt. F.eks vil hun gerne læse Liv og Alexander nu, ligesom hun plager om at måtte læse Marklund og Lackberg. Det har vi sagt nej til, for jeg tror hendes læseoplevelse bliver mindre, hvis hun læser noget, før hun er “moden” nok til det. Tidligere har vi i højere grad ladet hende bestemme selv og det betyder at, når de i 4.c i næste uge skal læse Mio min mio, så er det 3. gang hun læser den; første gang var for 2 år siden. Sådan har det været med stort set alle bøger gennemgået i klassen og det er jo også lidt ærgeligt for både hende og klassen.

  Glæder mig så meget til at vise hende listen, og så skal vi vist bare igang med at bestille hjem i morgen:)

  Mange hilsner
  N. Jensen

  • julesrules skriver:

   Jamen jeg er glad for, at du er glad! Og at hun bliver glad 🙂 Der var faktisk nogle af børnebibliotekarerne der foreslog titlen Dødsspillet, som du måske har set går som film nu. Det er en sindssygt spændende bog, og det vakte netop den debat, i min bog-tråd, som du selv er inde på her. En ting er om man KAN læse den, noget andet er, om man er klar. Og jeg er fuldstændig enig med dig i, at oplevelsen kan blive ødelagt, hvis man ikke er moden nok.
   Hvis din datter har læst de sidste af Harry Potter bøgerne, og det kunne jeg forstå hun har, så er hun ikke nem at skræmme og hun er også en god læser. Men derfor synes jeg alligevel, at hun skal gemme bøger til hun passer til dem i alder. F.eks. Dødsspillet og sandelig også Liv og Alexander. Bare lige et par år mere. Der sker rigtig meget når man bliver 12.
   Nu har hun i hvert fald lidt at vælge i mellem.

 7. Tina Sakura skriver:

  Ahem. Eller vov, for hunden vil gerne lige gø, at der jo findes en sælsom historie om en dreng, der bliver til papir, og den hedder passende nok Papirdrengen, og er skrevet af æh … mig. Det vil sige Tina Sakura Bestle. Det med papiret sker da Cairo, drengen, mister sin linedansermor og så må han så meget uhyggeligt, sjovt og rasende sørgeligt igennem for at blive en rigtig dreng. Og måske er han ikke en helt pålidelig fortæller, hvem ved:-) Og altså for at det ikke skal være løgn har jeg også sammen med min veninde Anne-Marie Donslund skrevet en børnespændings-serie der hedder Ærtehalm, den handler om de siamesiske tvillinger Ærte og H, der sad sammen i skulderen, men blev skilt, da de var små. Men hvis de lægger skulderen mod hinanden kan de stadig tænke sammen. De bor i Varde og der sker faktisk mystiske ting i Varde. For eksempel at tredjetrompetisten i Vardegarden forsvinder. Og måske er blevet kidnappet til noget hjerneeksperiment uuuh! Bind 2 kommer her d. 20 april og hedder Mug i Blåvandshuk, hvor de så er taget til Blåvand, ud til bunkers og genfærd fra Oksbøllejren og en gusten campingfatter, der udstopper dyr med mug. KUN dyr. Ikke mennesker. Nejnej. Super med sådan en liste der, tak for den, sikke meget god inspiration!

 8. mortendurr1 skriver:

  Herligt at “En lort med tusind ben” er kommet med på en liste over “bøger til piger” – for jeg får tit at vide, at jeg skriver “drengebøger”. Min to døtre på 8 og 10 år er altså ikke enige – og tilsyneladende heller ikke bloggens forfatter – tak for dit åbne sind! Til listen vil jeg tilføje “The Hunger Games” trilogien, dem læser min datter i øjeblikket – og er helt opslugt.

  • Julie skriver:

   Hej Morten. Altså jeg lo selv da jeg læste En lort… og jeg er en pige. Jeg bruger den meget når jeg holder booktalks for 4. kl.´erne og de er alle sammen begejstrede for den.
   Jeg overvejede at sætte Dødsspillet (the hunger games) på listen for det ER nogle fantastiske bøger, men så synes jeg alligevel at 10 år var for ungt til dem. Men det kommer nok også meget an på den 10 årige 🙂

   • mortendurr1 skriver:

    Hej Julie – helt klart, de bøger er ret rå til en 10 årig – men det interessante ved bøger er jo, modsat film og spil, at der ikke er en overordnet instans såsom Medierådet, der angiver en passende aldersgrænse.Det er, som du selv siger, en afvejning fra gang til gang. Min 10-årige er nu færdig med “Dødsspillet” og dommen lyder: jo, mere uhyggelig en Twillight … men hun fik ingen mareridt, som da hun så Harry Potter på film.

 9. Rie skriver:

  Du er en sveske:) Nu ved jeg, hvad jeg skal svare, når pigerne fra 3.-4.klasse kommer på skolebib og har læst aaaalle bøgerne;).

 10. karinkristensen skriver:

  SKAL man være 10 år for at læse de her bøger? For jeg er midt i “The Amber Spyglas” (Phillip Pullman) og synes, den er fantastisk. Det er heller ikke så længe siden, jeg læste hele “Det Lille Hus På Prærien” – helt alene, ikke et barn i syne…

 11. N. Jensen skriver:

  Kære Julie
  Isabel og jeg har her til aften gennemgået listen og der er en masse bøger, som Isabel ikke har læst. Hun blev ganske rigtigt meget begejstret, da hun så listen – og synes din beskrivelse af din barndoms bibliotekbesøg og dit netværk var ret sjovt. Især den der blyant med stempel på, gav smil på læberne.

  Anyway – sidder der nogle derude og synes listen er lang, så er her Isabel’s anbefalinger (ifht. de bøger hun har læst fra listen).

  Børnene i Kragevig: rigtig god
  Miraserien: Helt fantastisk. Ville ønske at der var flere bind og var helt ærgelig, da sidste bind var læst
  Dalia Dragehvisker: Ikke så god – for nem
  Karlabøgerne: Gode – sjovt at se filmene bagefter
  Tyvens tøs: Rigtig god – kan klart anbefales
  Pigerne på Nordsletten: Svært at holde interessen
  Mirandaserien: Isabel har kigget i bogen hos en veninde og synes den lød lidt kedelig
  Adam og Eva serien: Rimelig god, men mangler at læse nogle i serien
  Silas bøgerne: Dem havde mor også fundet til mig, men jeg kunne ikke tage mig sammen til at læse nr. 1 færdig
  Det gyldne kompas: Helt fantastisk – hele serien
  Vildheksen: Så god – kan klart anbefales
  Loppe-serien: Ok god
  Drengen med sølvhjelmen: God, men ikke den bedste
  Ægget, der voksede: Kedelig
  Alice i Eventyrland: Nåede ikke at læse den færdig, inden den skulle afleveres på bib
  Den hvide sten: Yndlingsbog i hele 2. klasse

  Og adspurgt siger Isabel, at hvis hun skal anbefale en bog til andre 10 årige, som ikke står på listen, så er det Anne Franks dagbog.

  Både Isabel og jeg er så glade for listen og Isabel glæder sig til at komme igang med bøgerne. Det kan vist kun gå for langsomt:)

  Mange hilsner fra Isabel og hendes mor

 12. Inger skriver:

  Til en 10-årig pige har jeg netop købt de to første bøger i serien Veninder for Altid – af Camilla Wandahl. Bøgerne er nomineret til årets Orla-pris

 13. Konen skriver:

  Nåmmen, da jeg var ti år løb jeg også tør for noget at læse. Mig og min mor har stået aften efter aften og kigget på bogreolen efter bøger der måske kunne gå an selvom man ikke var voksen endnu. Sådan kom jeg til at læse Hobbitten, som åbnede en helt ny verden for mig.
  Da jeg (ikke ret længe efter) var færdig sagde min mor at jeg da godt kunne PRØVE Ringenes Herre, men at det måske var for svært. Det var det ikke – det er stadig de bedste bøger jeg nogensinde har læst (og jeg har læst dem mange, mange gange siden)

  • julesrules skriver:

   Du er sej 🙂 Jeg læste Hobitten i den alder også, men Ringenes herre var for længe om at komme i gang, syntes jeg. Blev dog voldsomt glad for den et par år senere.

   • Konen skriver:

    Da jeg i nogenlunde samme alder ville låne Det gyldne kompas på biblo var der en sur bibliotekar der sagde “Den er altså RET svær” – hun var i øvrigt altid sur (jeg ved det, for jeg var tit på biblo)
    Nåmmen, det var bare for at sige at man ikke skal undervurdere børn og hvad de kan og hvad de forstår – de skal nok selv lægge bogen fra sig hvis den ikke fænger.
    Dog vil jeg måske sige at det ikke behøver betyde man gør som min far og siger “Steinbeck’s Den Røde Pony? Jaja, den kan du sagtens læse” Måske man skulle lave en liste over bøger som børn på 10 år godt KAN læse, men skal lade ligge? Den Røde Pony står øverst på min.

 14. Bex' mor skriver:

  Jeg kan varmt anbefale serien “Allie Finkles regler for piger” af Meg Cabot. Min tiårige datter har slugt alle tre bind i en flyvende fart.

 15. Tina SCHMUCKER skriver:

  Hvis de ikke allerede er nævnt er der også “Skammerens datter” samt ” Dalia, drageviskeren”et også geniale!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.