Kunsten at være kvinde, af Caitlin Moran

I ved jeg er herredårlig til at skrive en normal anmeldelse. Det kan jeg bare ikke. Jeg dur ikke til de der store, akademiske ord. Jeg aner til dato ikke hvad didaktisk egentlig betyder, og det går fint for mig med at fake mig igennem. Det jeg kan er, at fortælle dig om du skal læse en bog eller ej, og så forventer jeg egentlig bare at du hører efter, fordi du ved det er til dig eget bedste. Og ikke fordi jeg som sådan behøver overbevise dig. Med argumenter. Og den slags.

Hvis du har sagt til dig selv – jeg får kun læst EN bog i år. Og hvis du vel og mærke endnu ikke har besluttet dig for hvilken, så skal det være denne her. Hvis du nogen sinde har lyttet til mig og stolet på mig og troet på, at jeg sagde noget er stort, selv om jeg ikke kan formulere et akademisk argument for det, så er det nu. Den her. Læs den.

For det første er den sjov. Den er bramfri, fanden i voldsk, ærlig, ligefrem, nede på jorden. Skæg. Jeg sidder og ler højt ud i lokalet og læser passager højt for Kristoffer i bilen og den slags. For jeg har haft den bog med mig allevegne de sidste 4 dage og læst den ind i mellem det andet jeg har læst (som får sit eget indlæg senere).

For det andet, er den vigtig. Den handler om mig. Og dig. Og vores generation. Om at vokse op og blive en kvinde, og være en kvinde. Den handler om pubertet, bryster, onani, porno, fedme, fødsler, børn, barnløshed – selvvalgt eller ej, job og karriere, udseende, tøj, sko, tasker, familie, mænd – the lot, simpelthen. Politiken skrev i deres, udmærkede, anmeldelse, at det var lidt en rodebutik. Jeg kan se, hvad de mener. Det er en rodebutik. Fordi det er dit og mit liv også. Vi tænker virkelig over alle de her ting, og vi skifter mening og er i tvivl, og tænker over det næste og taler om noget helt tredje. Livet er en rodebutik.

Er den et feministisk manifest. Jeg aner det ikke. Jeg tror det. Den føles vigtig. Den forstår mig. Også selvom den ikke er specielt saglig/faglig med fokus på ligeløn og øremærket barsel til mænd. Den er sjov nok til, at man måske kunne få sin mand til læse den. Ens mand, der er far til døtre. Og som sådan enormt vigtig for dem og DERES kommende kvindelighed.

Er jeg feminist? Ja. Det er jeg. Jeg har taget Caitlin Morans feminist test nemlig. Den er sådan her: stik hånden ned i dine bukser. Har du en vagina? Vil du gerne selv bestemme over den? Hvis svaret er ja, til disse to spørgsmål, så er du feminist.

Her er to citater der giver så meget mening:

20130916-165118.jpg

Ja. Jeg tager ALTID min bh af hjemme hos mine bedste venner. Hvis jeg overhovedet har taget en på derhen.

Og noget om fødsler:

20130916-165127.jpg

Sådan har jeg det også. De fødsler har virkelig sat ting i perspektiv. Omkring hvad der er vigtigt for mig, hvad jeg gider stå model til, og hvad jeg gider hidse mig op over. De dage, hvor jeg ikke har en kat siddende fast i min livmoderhals ER perfekte dage!

I morgen aften taler Caitlin Moran inde i Den Sorte Diamant. Jeg sidder på første række. Eller anden, whatever, det er ikke mig der har købt billetterne. Men jeg tror måske der er få billetter tilbage, hvis du nu også sidder der og higer efter en aften der vil give mening og sætte fede streger under alt hvad du har erfaret og lært, siden du fyldte 13.

Vind bogen! Ja selvfølgelig. Skriv en kommentar, og du kan være den heldige vinder af denne fantastiske bog. Sidst på ugen, ca., trækker jeg lod.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser, Give away, Humor og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

56 Kommentarer til Kunsten at være kvinde, af Caitlin Moran

 1. Bella single skriver:

  Mig, kan godt bruge et spark i røven…

 2. Mette skriver:

  Jeg vinder ALDRIG noget, og jeg synes efterhånden ikke det er rimeligt. Træk mig!! 🙂

 3. Sanne skriver:

  Jeg sidder her og griner allerede! Så ja, jeg vil godt vinde den, for jeg havde overvejet at købe den, men tænkte at jeg måske er ved at være for gammel!? 😉

 4. Maja skriver:

  Du skriver de BEDSTE anmeldelser! Er lige ved (men også kun næsten) at begynde at læse vampyr-romaner 😉

  Vil i øvrigt også gerne vinde bogen!

 5. Husmoder skriver:

  MIG! Og jeg har i den grad også lært hvor skønt det er, at ikke længere have en kat siddende fast i livmoderhalsen.
  Kan man godt tage til det der arrangement uden at have læst bogen?

 6. Trizia skriver:

  Fordi jeg netop har haft min 7. kl. med inde og se en finsk ungdomsfilm på Buster Filmfestival, og der kunne konstatere, at deres forargelse over at opleve en voksen kvindes ubarberede armhuler ingen ende ville tage, hvorimod de i timerne efter filmen lystigt vinkede til og fotograferede adskillige Paradise Hotel-kendisser.
  Fordi jeg på mit job dagligt er sammen med piger i 13-16 års alderen, og derfor med humor, selvironi og højt selvværd prøver at vise dem, at der er mere vigtige ting i livet end:
  – at opnå 100 likes på sine duckface profilbilleder.
  – at opnå det eftertragtede mellemrum øverst mellem lårene.
  – at lade som om, man er dum, fordi man tror drengene bedst kan lide fnisende blanke piger.
  – at lade være med at gemme sig for kameraet, når der skal tages billeder.
  – at kunne sætte ord på, hvad man selv er god til.
  Blandt andet.
  Også fordi jeg selv er mor til en skøn pige på syv.
  🙂

 7. Lisbeth skriver:

  Nu har jeg ikke læst andet end klistrede skamrosende ord om den bog, så jeg kan vel efterhånden kun blive skuffet. Men måske…er den ligeså fabelagtig, som folket siger. Nåh ja, og jeg vil da gerne vinde den også.

 8. Alice M skriver:

  Mig mig mig mig mig mig..
  JA!

 9. Frk. Vægt skriver:

  Ja tak! Mens jeg her på barsel og marathon-ammer vil jeg gerne læse en ordenlig god bog!

 10. Konen skriver:

  Ej, men hvorfor trække lod? Det er jo mig der skal have den

 11. Tine skriver:

  Jamen jeg skal da uden tvivl vinde. Jeg skal vinde fordi jeg til stadighed har behov for at blive rusket.

 12. Carina skriver:

  Jahhh den skal da stå på min reol, på den ene måde eller en anden hvis dete her ikke går 😉

 13. Trine O. skriver:

  Den kunne jeg virkelig godt tænke mig 🙂

 14. Dorte skriver:

  Ja tak 🙂

 15. Den lyder G O D. Som i rigtig G O D.

  De to uddrag, I´m hooked…

 16. Charlotte skriver:

  Jeg har brug for den bog.

 17. Maiken Rosenberg skriver:

  …sidder så meget og håber på at Agnes synes at 18 er et fedt tal… Hvis hun altså får en ekstra fridag at trække lod på… Og hvis ikke en anden har sneget sig ind som nr. 18 mens jeg skrev ( og udtænkte… ) min kommentar!

 18. Trine skriver:

  Mig mig mig… Fordi jeg ikke har læst i evigheder!!!

 19. Maria Sjøblom skriver:

  Mig, mig, mig, miiiiiiiiiiig *hopper op og ned-ikon*

 20. Kristina K skriver:

  Jeg stoler på dig, så den må jeg laese.

 21. FruForstad skriver:

  Jeg trænger til den bog. Har brug for perspektiv i barselsland

 22. Anne Wegmann skriver:

  En kat??? Jeg husker det mere som en vandmelon – og det var altså ikke en af de små til en 20’er fra den lokale foetex!

  Jeg prøver lykken igen:-)

  VH Anne W.

 23. Lisette skriver:

  Jeg har efterhånden fattet, at jeg hellere må få læst den bog – så hvis jeg nu er heldig her…

 24. Sarah skriver:

  Den lyder som om den hører hjemme i feminismesektionen i vores nye reol. Ja, det viser sig, at jeg ejer nok af den slags bøger (mindst fire), til en egen sektion.
  Pick me!

 25. Hanne skriver:

  Jeg vil gerne beherske kunsten at være kvinde 🙂

 26. Marie skriver:

  Pleeease, sig til Agnes at hun skal vælge mig eller mit nummer eller..det der.

 27. Heidi skriver:

  Jeg trænger i den grad til et godt grin – et spark i den lidt for store po-po og et ryst i den hamsterhjulagtige-tilstand min krop har indfundet sig i i flere år!

 28. Mette skriver:

  Har endelig, langt om længe fundet hjem til din blog igen. Og jeg glæder mig til at følge med igen.

  Mette

 29. Eva skriver:

  Mig fordi jeg med det fantastiske citat fra bogen for første gang i mine nu 46 år er blevet overbevist om at jeg er feminist… det holdt hårdt men jeg kan måske reddet på målstregen 🙂

 30. Helene skriver:

  Den vil jeg rigtig gerne vinde!

 31. Kirsten skriver:

  Nu har jeg jo lige vundet.. og hvis der er retfærdighed til, sker det ikke igen.. Tusind tak for bogen, som jeg lige har modtaget. Glæder mig til at have tid til at slå 1½ døgn ud af kalenderen – der findes ingen andre måder at læse (skønlitteratur!) på for mig.

  Jeg er ikke feminist. Og det er et ord, jeg knap kan tage i min mund. Men hvis jeg alligevel skulle vinde, vil jeg love, at jeg læser bogen, sikkert vil synes den er sjov, men garanteret stadig være lidt træt af, at (nogle) kvinder har så travlt med at definere sig som feminister. – Hvis jeg gad rejse mig fra sofaen, ville jeg kæmpe for alles ret til at (kunne) være tilfreds med sit liv; helt uden at skele til, hvad der er mellem benene.. Indtil da kæmper jeg bare med at være tilfreds med mit eget liv….. 🙂

 32. Løvinden skriver:

  Jeg er nysgerrig som bare pokker efter at læse den bog!
  Jo mere jeg læste anmeldelser af Fifty Shades of Grey, jo mindre fik jeg lyst til at læse den. Sådan fungerer jeg åbenbart nogle gange. Men med Morans bog er det lineært proportionalt. Jo mere jeg læser om bogen, desto mere har jeg lyst til at læse den.
  Jeg håber:-)

 33. Anne Christine skriver:

  Eh – den har vi ikke engang på biblioteket endnu! Hvis jeg ikke vinder, laver jeg dælme en forhåndsreservering hos den søde voksenbibliotekar i Hornbæk Bibliotek!

 34. Maja skriver:

  Det lyder som noget for mig 🙂
  Den vil jeg gerne vinde. Superfed anmeldelse i øvrigt!

 35. Min søn påstår, jeg er feminist, og udfra dit indlæg kan jeg jo så konstatere, at jeg ER feminist. Jeg vil derfor meget gerne læse den bog 🙂

 36. Jeg syntes din anmeldelse er sjau, og de andres kommentarer er også sjaue, så jeg overgir’ mig; trænger vist bare til at lægge mig på divaneresen med pusselankerne (uden mellemrum) oppe og læse en god bog- mens manden laver aftensmad…

 37. Klan skriver:

  Jeg er en stor fan af dine anmeldelser, og har grint og grædt igennem mange af dine anbefalinger , så derfor håber jeg meget at vinde denne bog

 38. Marie-Louise skriver:

  Årh ja. Mig. Tak. Bliver nødt til at vinde. 🙂

 39. Annie skriver:

  Den vil jeg gerne læse!
  Kan ikke engang slå den op på mit lokale bibliotek endnu, så jeg trænger, kan du nok se 🙂

 40. Maria007 skriver:

  Vil gerne vinde…

 41. Tina Staach skriver:

  DIN omtale af bogen giver mig afgjort lyst til at læse den….. og med tre teenagepiger fra tolv år og op, så vil den give mening for både mig og dem – og vi kan lige så godt give dem de rigtige input NU

 42. Katrine skriver:

  Den her bog MÅ jeg bare vinde til min veninde!!Det er hende! Hun vil elske den! – og hun har snart fødselsdag. Og tager desuden altid sin bh af når vi er sammen… 😉

 43. Cille N skriver:

  Årh ja tak. Jeg vil gerne vide noget mere om mig selv!!!
  Har desuden først for en uge siden opdaget din blog og elsker den. 🙂

 44. Grethe skriver:

  Den vil jeg meget gerne vinde! 🙂

 45. Jeanette skriver:

  Hep – bare send den denne vej:)

 46. Julie skriver:

  Det vil jeg rigtig gerne

 47. Rikke Rosendal skriver:

  Uha. Lige fået krise over snart at blive 40 – selvom der er 2 år til – så derfor gået på seriøs slanke og træne kur. Nægter at være 40 fed og færdig om 2 år! Så lidt feministisk litteratur til knolden må da lige passe til mig :0) krydser hvad krydses kan :0)

 48. Macu skriver:

  Sådan har jeg det også med min BH, fantastisk at se det på skrift 🙂

 49. Signe skriver:

  Den vil jeg gerne vinde..og læse 🙂

 50. Frigg skriver:

  Den gider jeg godt læse.

 51. Mette Gry skriver:

  Krydser fingre – og sender en kærlig tanke til den kollega, som betroede mig, at det første hun gør, når hun kommer hjem er at smide briller og bh;-)

 52. Lisbeth skriver:

  …… uhhh håber jeg når at være med i lodtrækningen 🙂 Den bog gad jeg vildt godt læse…

 53. Marlene Würgler skriver:

  Åh den vil jeg virkelig gerne vinde…

  Kh. Marlene W

 54. Irene skriver:

  Din anmeldelse giver mig lyst til at få fingrene i den bog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.