Elly Griffiths, Pigen under jorden

Der er simpelthen sket det, at jeg har læst en krimi jeg rigtig godt kunne lide. Der drejer sig om Pigen under jorden, som er den første i en meget lang serie krimier om en arkæolog der hedder Ruth Galloway. Der er kommet ti, men nu er den første så blevet oversat til dansk.

Forfatteren bag hedder Elly Griffiths, som er et pseudonym for Domenicia de Rosa. Det er åbenbart meget udbredt at hvis man skriver krimier (eller erotisk litteratur) får man brug for et nyt navn. Jeg var så heldig at møde Elly i mandags, til reception for hendes nye bog på dansk, og hun mener selv at det måske skyldes at hendes rigtige navn lyder opdigtet og passer fint til de tidligere romaner hun har skrevet, men at til krimier var der brug for noget mindre romantisk og mere straight forward. Elly skrev sin første bog som 11 årig og har siden skrevet meget og fået en del udgivet. I skolen skrev hun også en del fanfiction om Starsky and Hutch, som desværre ikke er udgivet (endnu?), men ja, hun har altid villet være forfatter.

Og her kommer så Ruth. En pragtfuld antiheltinde, er en vrissen eneboer type, introvert og ejer af to katte. Hun er arkæolog, arbejder på et universitet og bor i sit lille bitte hus, alene ude ved marsken i Norfolk, med intet andet end himmel og hav i forhaven. Ruth lever på kanten, i mere end en forstand. Det lyder som himlen, i mine ører, og måske var det derfor jeg godt kunne lide Ruth med det samme. Her er ingen sassy journalist, ingen nysgerrig retfærdighedsrytter. Ruth vil gerne være i fred, men hun ved bare så meget om knogler, og derfor bliver hun rodet ind i en politiefterforskning, da man finder knoglerne af en lille pige ude i marsken, alt for tæt på Ruths hus. Efterforskeren,  Harry Nelson, som er lidt stereotyp – vranten, fåmælt og egenrådig, men trods alt ikke alkoholisk (tak) har i årevis ledt efter en lille pige der forsvandt midt om natten, fra sit soveværelse. Og nu er der pludselig forsvundet en lille pige mere.

Ruth og Harry er både et klassisk og et utraditionelt makkerpar, og jeg glæder mig virkelig meget til at lære dem bedre at kende i de næste bøger. Nr. 2 skulle eftersigende komme på dansk til sommer.

Der er også masser af vild natur, nordisk mytologi og skumle bi-personer. Jeg gættede hvem der havde gjort det, men det gør ikke noget, for det var stadig spændende hele vejen til sidste side.

Pigen under jorden udkom i fredags, d. 19.1., og du kan roligt stille dig i kø på biblioteket med det samme (eller købe den, det styrer du selv jo).

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser. Bogmærk permalinket.

4 Responses to Elly Griffiths, Pigen under jorden

  1. Randi skriver:

    Ruth Galloway er nemlig dejlig – uperfekt og med karaktertræk, mange af os kan nikke genkendende til – det er dejliget med sådan en hovedperson.
    Det var i øvrigt svært hyggeligt at hilse på dig til receptionen 🙂

  2. Elisaebeth Bennetsen skriver:

    Jeg læser ellers ikke krimier mere…efter at have svømmet i gryden i flere år….men den her skulle måske med til Færøerne lige om lidt. Arkæolog, introvert, marsk, England…jeg har det med krimier som ejendomsmæglere har det med hussalg, hvor de hylder beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed, hylder jeg: miljø, miljø, miljø:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.