Julie 12 år spørger:

Lidt naivt måske, men here goes – 

De der israelere? Hvad tænker de på? Tager jeg fejl, eller har de ikke selv en fortid og en historie, der er fyldt med tragiske hændelser, forfølgelse, udrydning, vold, krig, had, internering, blod, død og ødelæggelse?

Burde de, af alle mennesker, ikke vide, hvordan det føles?

Og hvorfor gør de det så mod andre?

Jeg er ikke mere naiv, end at jeg godt er klar over at tingene ikke er så sort/hvidt og bla bla bla og der er mange aspekter af sådan en sag osv, men helt ærligt – det kan godt være de andre startede (eller også gjorde de ikke) men de fortsætter jo så. Der skal to til en tango. Og jeg synes bare, med deres historie, at de burde udvise en større rummelighed?

Når jeg skal sidde og læse på Politiken, at man finder børn der ligger i live, men afkræftede sammen med deres døde mødre, så synes jeg bare man skulle overveje andre løsningsmodeller. Nu. Nogen er nødt til bare at stoppe, for det her er – og har jo været i mange år snart – skruen uden ende. Så nogen er nødt til at være de store og bare holde op. Nu. Børn skal ikke ligge alene sammen med døde mødre. De skal findes af redningsarbejdere og bringes til hospitaler. Eller allerhelst bare være derhjemme sammen med levende mødre. Det er sådan det bør være. Hvem har ansvaret for det mistede fokus?

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

19 Responses to Julie 12 år spørger:

 1. Marie 12 år skriver:

  Forstår heller ikke Israel. Forstår heller ikke Hamas. Men jeg forstår endnu mindre Israel. Forstår godt palæstinenserne dog. Men det er vist forbudt at sige i dagens Danmark. Jeg har fået forbud mod at læse/høre mere om konflikten…noget med at det alligevel ikke hjælper de stakkels små uskyldige børn at jeg sidder herhjemme og tuder og får ondt i maven.

 2. Lone skriver:

  nu er Danmark jo eet af meget få lande der har tilladt sig at være kritisk overfor staten Israel – Mogens Lykketoft fik ikke ros for det da han var udenrigsminister (jeg synes han er sej!). Nej, jeg fatter heller ikke hvorfor Israelfører sig frem på den måde, men det er vist en meget kompliceret sag og der er ikke rigtigt nogen af parterne der har noget at lade den anden høre

 3. Kirsten skriver:

  Tror også, jeg er 12 år.
  I hvert fald er jeg enig. Tror måske heller ikke, at Israel kan udnævnes til synderen alene. Men jeg forstår bare ikke, hvorfor verden ikke fatter, at folk reagerer udfra de erfaringer og vilkår, de har. Kunne man så ikke bare ændre (positivt) på det, i stedet for at tro, at man altid bare kan udnævne en synder og bombe vedkommende og tro, at det så skulle blive til en endelig løsning.

 4. Line skriver:

  Nu er jeg også mor til to, så jeg ved, at konfliktløsning ikke er nemt… Nej, jeg tror, det er så svært for mig at forstå Israel/Palæstina, fordi jeg absolut ikke kan forestille mig nogen sag, jeg ville dø for. Jeg bor ikke i Danmark mere, og der er ikke meget patriot over mig. Skulle der ramme min mand og børn et livstruende fareelement, ville jeg flygte i sikkerhed – og det kunne jeg jo som fri borger i den vestlige verden… Men jeg er bange for, at mange af de involverede ikke tænker helt så individualistisk, som jeg/vi gør, men mere i martyrium og den store sags tjeneste. De skulle lige igennem en oplysningstid, eller noget, skulle de! Krig er sooooo last year, hvis du spørger mig. Måske er vi ved at nå et punkt, hvor der bør gives op, sålænge de bare dræber hinanden (og ikke velsindede nødhjælpsarbejdere). Men konflikten blev jo startet af Vesten, så så nemt er det vist ikke… Forresten så synes jeg, Israel har haft Holocaust som ,,trumfkort” længe nok nu. Det lyder strengt, men det kan ikke undskylde noget som helst mere, for du har jo helt ret, Julie, de burde vide bedre!
  Hilsen Line

 5. Suzy Q skriver:

  ALLE burde vide bedre. Ikke kun dem, der har fået en hel generation slået ihjel. ALLE.

 6. Lone skriver:

  Hov hov! Synes nok lige det er smule af en tilsnigelse at sige at det er Vesten der har startet konflikten, for kampe i området omkring Israel er meget meget ældre end det. Faktisk helt tilbage til bibelsk tid, så nix, den vil jeg fa’me ikke tage på Vestens kappe.
  Problemet er blandt andet at der vist aldrig, heller ikke i historisk tid, har eksisteret en stat der hed Palæstina – det er en tanke, et folk uden land, uden noget som helst

 7. Anne skriver:

  Næ, jeg synes ikke det er naivt, men det er måske fordi jeg også selv er naiv.
  Men – jeg er enig med Suzy Q: ALLE burde vide bedre.
  Desværre ser det bare ud til, at stort set ingen ved bedre. Eller i hvert fald kun meget få. Og så formentlig dem det går aller værst ud over, og som ikke har mulighed for at blive hørt. Børnene, for eksempel.
  Jeg undrer mig over at ideen om staten Israel i den grad har været “fredet”i vesten, siden staten blev oprettet. Jeg er godt klar over at det har været følelsesladet som bare fanden, men hvordan havde man nogensinde forestillet sig at det skulle gå godt, når et folk pludselig i løbet af få år fortrænger et andet folk fra det område, som de har beboet og regnet for deres hjemsted? OGSÅ selvom det folk der kom og tog over havde en forfærdelig historie, havde været forfulgt i århundreder, og havde et religiøst baseret tilhørsforhold til området. Hvor havde man tænkt sig at palæstinenserne skulle tage hen?
  Misforstå mig ikke, jeg har al mulig sympati for jødernes historie og deres drøm om et land hvor de kunne leve i fred og frihed. Men – at det i den grad skulle blive realiseret på bekostning af andres fred og frihed, kaster godt nok noget af en skygge over hele scenariet, synes jeg.
  Eller, ganske enkelt: Jeg synes Irans præsident er en kæmpenar af den mest skræmmende slags (=kæmpenar med magt), men jeg forstår virkelig godt mange araberes modvilje mod vesten. Hvis man prøver at forestille sig at man ikke selv var medlem af vesten, men måske opvokset som ganske almindelig gennemsnitlig muslim, helt ærligt, hvordan skulle man så kunne høre på f.eks George Bush, uden at høre noget i retningen af selvretfærdighed, selvforherligelse og aggression? Med andre ord det samme som vi hører fra mellemøsten…
  Nej, den er sgu svær. Jeg er nok også 12 år. Men hvis man begynder at se nogen som helst mening med krigshandlinger når man bliver ældre, tak, men nej tak, så vil jeg hellere blive ved med at være 12.
  Det blev lidt langt. You got me started…

 8. julie skriver:

  Ja hold da op Anne – man skulle jo ikke tro du stadig var på barsel, sådan som du kan formulere en holdning 🙂

 9. nu er jeg så gammel, at jeg rent faktisk har været i kibbutz i Israel dengang, man kunne gøre det og har spurgt mange israelere om hvorfor? Det svar vi fik og som jeg også tror mange ville give i dag var: “Fordi det der skete i Nazityskland ikke skal ske for mig og mine igen.” Jeg tror menneskets selvopretholdelsesdrift er større end menneskets empati, når det kommer til stykket – desværre?
  Men jeg synes altså også livet er alt for værdifuldt til krig og døde børn og bomber – vi burde nok alle blive klogere.

 10. Jennie skriver:

  Dét der giver et ekstra twist er, at der findes mange jøder som er af den holdning at Gud har engang drevet dem på flugt, og der skal de evigt blive. Det er så ikke flertallet der har den holdning!
  Vesten bidrog til konfilkten vel, ved at i 1948 lade staten Isreal opføre, ud af en dårlig samvittighed over det der skete i årene før. Jo, konflikten kan spores tilbage til bibelske tider, men liiige da mange jøder endelig var kommet på nogenlunde gode fode omkring som et diaspora, besluttet man for at give dem egen stat. Ville det nogensinde ske kurderne?? I think not. Så det er en gammel problemstilling der fik en ny drejning i 40’erne. Måske ikke til alles bedste. Og den holdning er ikke særlig populær.
  Men uanset hvad, burde Israel vise sig fra en bedre side.

 11. Lone skriver:

  Det bliver nok ikke lettere af at Iraks præsident åbent siger at målet i livet for ham er at slette Israel fra landkortet.
  Jeg bliver sgu også gal i skralden over at palæstinensiske flygtninge synes de har ret til at skyde en eller anden israelsk frisør ned – i Rosengårdcenteret! Hey, I må gerne være her, men lad lige være med at slæbe jeres konflikt ind i vores stue, tak! Hvis man vil bo i dette land, så må man tåle jøderne uanset hvor meget man end synes de burde elimineres. Fred og Fordragelighed gælder for begge parter.

 12. Julie skriver:

  Ja, folk skal opføre sig ordentligt. Det gælder ALLE.

 13. flinkonella skriver:

  tja hvad skal jeg sige??? Bliver bare så ked af det når jeg læser det der, osv osv Hvorfor skrives der ikke om at israelerne sender advarselsflyveblade ned før der bombes, hvorfor skrives der ikke at våbenlagrene bevidst placeres på hospitalerne i moskeer, i børnehaver (så at civilbefolkningen bliver dræbt) (det tager sig nemlig godt ud i pressen) og hvorfor skrives der ikke at Hamas er en TERRORORGINASATION…..Det er så hamrende nemt at være fordømmende!

 14. flinkonella skriver:

  Du har ret anne, men grunden til den mur blev bygget var jo for at undgå e tusindvis af selvmordsbomber ind i Israel, Og ja det har virket. men selvfølgelig skal der to til en tango. men jeg er bare ked af at høre at israelerne fordømmes på grund af den mur f.eks, for der er god grund dertil!! Tro mig jeg har mærket det på egen krop og sjæl.

 15. julie skriver:

  Altså, igen vil jeg godt slå fast – der er ingen her der fordømmer israelerne! Jeg synes det er blevet sådan et poppet mode-begreb at fordømme alle og alt – det er ikke det jeg gør! Jeg udtrykker bare et ønske om mere menneskelighed OGSÅ fra deres side, på trods af (og netop fordi) de selv har (har haft) det hårdt.
  Som Lone skriver – den almindelige mand/dame på begge sider ville jo sikkert helst leve i fred og ro.
  Og som min datter altid siger – der er ingen der er dumme, men der er nogen som gør dumme ting!

 16. Lone skriver:

  Som sagt – der er ikke nogen af parterne der har noget at lade den anden høre. Forud for oprettelsen af Israel i 1948 havde der også været endeløse kampe – mener, at uanset hvad man gør, så er der nogen der holder konflikten i live…om man så må sige.
  Kan godt være at Israel advarer før de bomber, men de gør også bevidst livet surt for palæstinenserne fx ved at bure dem inde bag en høj mur, der paradoksalt nok er bygget UDENFOR det område Israel fik tildelt – bosættelserne er ulovlige og jeg kan godt forstå det er med til at gøre en araber gal. Men men men……….Hamas er lig terror, no doubt………..men også lig med efterlevelseshjælp til dem der mister en forsørger. ALT er bare så dobbelt i den konflikt.

 17. julie skriver:

  Flinkonella – der skrives ikke noget om de ting, fordi jeg ikke ved noget om de ting. Og jeg synes egentlig ikke, jeg er særlig fordømmende – bare ærlig? Jeg synes ikke, det KUN er den ene parts skyld, jeg skriver bare at jeg ikke forstår, hvordan israelerne kan være så hårde, når de selv har smagt mosten, om man så må sige? Hvis jeg var dem, ville jeg bare ønske at leve i fred og ro resten af mine dage. Og jeg ved trods alt godt at så nemt er det ikke. Det er en nærmest uløselig konflikt nu og vi skal mange år tilbage i tiden for at ordne den, på den måde jeg synes den burde ordnes.
  Jeg skriver jo ikke at jeg synes godt om Hamas – de er også dumme. Jeg skriver bare, at jeg ikke synes børn skal ligge i ruiner ved siden af deres døde mødre. Krig eller ej – man kunne jo slippe Røde Kors ind, så de i det mindste kan gøre deres?

 18. Lone skriver:

  jeg tror også at den meninge israeler og den menige palæstinenser helst vil fred, men ligesom os har de regeringer de ikke nødvendigvis sympatiserer med. Og ligesom her, er der i begge lejre idioter der tror vold og krig er gyldige argumenter
  Jeg er 112% enig med dig Julie

 19. Anne skriver:

  Flinkonella, jeg synes heller ikke der er nogen her, der er fordømmende. Der er jo ingen der udtrykker sympati med Hamas, eller siger at Israel er eneansvarlig for konflikten. Bare, sådan som jeg læser det, at der skal to til sådan en tango med raketangreb og dræbte nødhjælpsarbejdere. Og at zionisme, bosættelser på vestbredden, og byggeri af en mur, der med sin placering med et slag gør livet fuldstændig surrealistisk besværligt for masser af mennesker, måske ikke er den mest hensigtsmæssige vej frem, hvis man ønsker at fremstå som den fornuftige part i en konflikt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.