Red ordene!

Nå, men så er nogen ord ved at uddø!! Det kan jeg simpelthen ikke sidde overhørig, så jeg vil sporenstrengs foranstalte en offensiv på deres vegne. Jeg er meget glad for ord, også for gamle besynderlige ord som har en sjov klang og som vækker undren hos modtageren.

Jeg bruger tit anderledes ord og fremmedord, også når jeg taler til børnene. Så siger Kristoffer, at de jo ikke fatter hvad jeg snakker om. Så siger jeg, at nej, det gør de jo ikke, men det kommer de heller aldrig til, hvis vi ikke bruger de ord og lærer dem dem. Man behøver jo ikke ligefrem fordumme sine børn med vilje…. det klarer samfundet helt fint for mig.

Så nu skal vi redde disse helt udmærkede ord, inden vi glemmer dem!

DISSE ORD ER I FARE

Bajads – gavtyv, klovn

Blegsotig – trist, uden gennemslagskraft

Brødflov – sulten, småsulten

Charlatan – bedrager

Djærv – bramfri

Dorsk – sløv, doven

Dosmerseddel – huskeseddel

Døgenigt – doven og uduelig person

I dølgsmål – i det skjulte

Fjæle – skjule

Flanere – drive skødesløst omkring

Flottenhejmer – ødsel person med dyre vaner

Fløs – lømmel

Forfjor – året før sidste år

Forskertse – forspilde

Forsoren – kæk, munter, friskfyragtig

Forvorpen – fræk

Fusentast – letsindig og skrupelløs person

Gebommerlig – kolossal, vældig

Gelassen – overdrevent villig og hjælpsom

Halsstarrig – stædig

Idelig – uafbrudt

Kalas – stor og overdådig fest

Kanalje – fræk og uopdragen person, slubbert

Knibsk – afvisende, snerpet

Knarvorn – gnaven, vrangvillig

Kålhøgen – indbildsk

Langmodig – tålmodig

Misliebig – mistænkelig

Mødig – træt, mørbanket

Negerbolle, negerkys – flødebolle

Obsternasig – Trodsig, genstridig

Skellig – gyldig, rimelig

Sporenstregs – øjeblikkelig, straks

Spæge – styre eller tæmme

Svanger – gravid

Sysselsætte – beskæftige

Træsk – lumsk, snu

Trættekær – krakilsk, kværulantisk

Tvætte – vaske

Ufortøvet – øjeblikkelig, straks

Vindbøjtel – person, der skifter standpunkt efter hvad der betaler sig bedst, pralhals

Ødeland – person som ødsler sine penge bort

Der er faktisk ingen af dem jeg ikke kendte, og ret mange af dem jeg ind i mellem bruger. Og en del jeg slet ikke kan forstå skulle være truet, for jeg kender da f.eks. rigtig mange der bruger ordet svanger?

Er jeg den eneste med et tilsyneladende antikveret sprog?

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

19 Responses to Red ordene!

 1. Marie skriver:

  Næh, du er ikke den eneste – jeg bruger også nogle af de ord og kender da også en del af dem…men må så måske nok indrømme at jeg mest bruger dem når jeg leger at jeg er en gammel mand.

  • julesrules skriver:

   … hvad du jo gør på daglig basis? Eller? Måske er det fordi det er så naturligt på et bibliotek, at kalde de forvorpne lånere for trættekære kanaljer!

   • Marie skriver:

    Mmn, i perioder er jeg en gammel mand flere gange om dagen – så sidder mig og min bøf og griner af os selv. Men man skal nok være der for at se det sjove. Håber ikke de gamle, fine ord uddør…ville være så kedeligt.

 2. Lidtgodt skriver:

  Nah, jeg betragter sådan set de fleste af ordene som en del af hverdagssproget; men det er måske fordi jeg læser (også ordbøger), gætter kryds og tværs og i det hele taget samler ord op?
  Jeg har stemt på kålhøgen. Det er sgu da et fabelagtigt ord!!

 3. Christina skriver:

  jeg ser faktisk ord jeg ikke kender… tak Julie, måske kan man udvide sit ordforråd en kende… en kende… det bruges heller ikke så tit længere.. gør det?

 4. Jette skriver:

  Du er langfra den eneste. Også jeg elsker at lege med sproget og bruge gamle ord til lige at krydre ens sætninger. Jeg prøvede engang en test på Facebook, der skulle vise ens sproglige alder, og jeg fik som resultat at jeg var gammel, antikveret og nærmest stod med det ene ben i graven.

  Jette *som kender og bruger mange af ordene på din liste*

 5. Stine skriver:

  Tak for det, jeg vil straks gå igang! Mon jeg kan flette et par stykker ind i mit speciale, som skal afleveres på torsdag…. hmmmm

 6. Lis skriver:

  I så fald er vi da to støvede nisser, for jeg har det på præcis samme måde. På nære spæge og skellig, der var nye for mig.

 7. Anne skriver:

  Så er jeg også gammel. – men det er jeg jo alligevel?
  Har flere favoritter på den liste. Kålhøgen, gebommerlig og flannere, fx. Og charlatan er faktisk en del af mit aktive ordforråd, brugte det lige for nylig (men kan ikke huske om hvem… alderen, sikkert).

  Til gengæld er jeg egentlig ok med, at nogle ord automatisk smutter ned i glemslen, fordi der ikke længere er brug for dem. Der kommer jo også nye til hele tiden, og heldigvis for det. Hvis ikke sproget udviklede sig, ville vi ikke kunne udtrykke os nuanceret om den tid vi lever i… Det ved jeg godt at du ved, men det er der tydeligvis en del af Jyllandspostens knarvorne, halsstarrige og trættekære læsere, som ikke har fattet. Sprogets forfald er et yndet emne på debatsiderne. Men sproget blomstrer sgu da herrenice!

 8. Maja skriver:

  Nope, du er ikke den eneste 🙂
  Når nu ‘svanger’ åbenbart skal uddø, mon de så også ændrer navn på nogle af afdelingerne på hospitalerne? ‘Svangreambulatorium’ fx. Hvad mon det skal hedde i stedet? Og hvad med ‘dorsk’ – må jyderne nu ikke længere anvende deres lokale gloser?
  Og hvad nu, når vi læser de gode gamle klassikere højt for vores børn – så fatter de jo ikke en brik, fordi de er proppet med (åbenbart) uddøde ord, som børnene ikke lærer (med mindre de har forældre med et antikveret sprog) …

 9. Anne Christine skriver:

  …og så er der Ramasjang – som børnene tror betyder børnetv, men som er en beskrivende term (støjende lystighed eller ballade iflg. denstoredanske.dk) for f.eks. sådan nogen film med Errol Flynn der fægter med sabler og slår saltomortaler i strømpebukser og kækt overskæg. Ramasjang-film hedder de hjemme hos mig…

 10. Sanne skriver:

  Jeg blev da helt glad over at jeg kender og bruger mindst halvdelen af dem, men må indrømme at der var en del jeg ikke husker at ha’ hørt før.

  Jeg fatter ikke at Negerbolle/-kys skulle være ved at uddø – lad os straks indtage nogle flere af dem og sige det højt med munden fuld. 😀

 11. Cecilie skriver:

  Et helt nørdet spørgsmål: Findes de ord der er i fare for at uddø i ordbøgerne i Word og på mobiler? Det må da nærmest være ordenes masseudryddelsesvåben (altså hvis ordene ikke er med)

 12. Konen skriver:

  Jeg forstår virkelig ikke at kålhøgen kan være i fare – har de der retskrivnings-folk aldrig været i Jylland?

 13. Fie skriver:

  Gebommerlig! Jeg elsker det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.