Wiiii den bedste bog nogensinde!

Jeg vidste det godt, men nu kan andre også snart se det – den bedste bog i mange mange år, kommer som film til december, og det ser ikke dårligt ud!

Jeg taler naturligvis om Philp Pullman´s Det Gyldne Kompas. Hvis nogen af jer ikke har læst den, så vil jeg bare sige en ting; kæft hvor er jeg misundelig på jer! TÆNK endnu at have den oplevelse til gode!! TÆNK endnu at have det eventyr, der venter derude på jer.

Jeg har læst virkelig mange bøger i mit liv. Helt utroligt mange. En af mine forcer som bibliotekar er, at jeg rent faktisk har læst bøgerne. Men denne her, som er den første i en trilogi, er noget af det mest velskrevne og mest gennemførte jeg nogen sinde har læst. Jeg husker stadig, hvilken lænestol jeg sad krummet sammen i, i min gamle lejlighed på amager. Ung studerende og virkelig træt af faglitteratur. Og så blev jeg gjort opmærksom på den her bog, i et børnekulturfag.

Første omslag 

Gyldendal lancerede den nemlig som en børnebog, og de oprindelige omslag har skræmt mange voksenlæsere væk. Men de opdagede vist deres fejl, for de nye omslag er meget mere alders-neutrale, og efterhånden kan man også finde den i voksenafdelingerne.

det nye omslag 

Den er så magisk, så realistisk, så fantastisk og så troværdig. Den har rigtig mange referencer til John Milton´s Det tabte paradis og handler sådan set om syndefaldet. Liv og død og skyld. Der er altså masser af gods i den for den voksne læser. Og I skal bare læse den. Please!

Og når I så har gjort det, så er I klar til filmen som kommer til december. Og traileren kan I se HER.

 

Dette indlæg blev udgivet i Uncategorized. Bogmærk permalinket.

25 Responses to Wiiii den bedste bog nogensinde!

 1. kriss skriver:

  Har du læst nr 2 også? – læste den på engelsk for noget nær 100 år siden

 2. Karen skriver:

  6-7 ugers ventetid på biblioteket! så det bliver nok ikke denne sommer men den er nu reserveret og du kan sagtens være misundelig på mig for jeg har den læseoplevelse til gode og samtidig kender jeg en blogger der anbefaler gode bøger som man bare SKAL læse….

 3. Maya Åstrup skriver:

  Tja, kan kun være enig. ”His Dark Materials” trilogien er min nogle af mine yndlings bøger. Jeg græd hele vejen igennem den sidste bog. Philip Pullman er fantastisk, fantastisk, fantastisk – gad vide om han er gift? 🙂 Knus, Maya

 4. sofie skriver:

  Hej igen!
  1000 tak for ideerne! Jeg har også været igennem alle de svenske krimier, men trængte til lidt nyt og gik derfor igang med kompastriologien. Så bliver det nok Neverwhere der bliver den næste – inden den sidste Potter (venter i spænding…!). Også rigtigt godt tip med den der litteraturside – man søger jo ofte efter bøger der minder om noget man lige er blevet færdig med.
  God sommer (!) – når vejret er sådan SKAL man jo være inde og hygge med levende lys, the og en god bog…

 5. Kathrine skriver:

  Det gyldne kompas – er en virkelig velskrevet bog. Meget smuk og meget poetisk. Og vel også en meget avanceret historie. Så Harry Potter! – gå hjem og vug! Pullman kan skrive buskerne af Rowling – anytime!

 6. henriette skriver:

  Du er blevet tagged:) http://determinmening.smartlog.dk/8-om-mig-post103622
  5. jul 2007 17:31
  Med venlig hilsen
  Skovtrolden /henriette

 7. sofie skriver:

  I går blev jeg færdig med 2’eren (skyggernes kniv) og gik straks igang med 3’eren (ravkikkerten) og jeg syntes også de er helt forrygende. Men hvad skal jeg så læse når den er slut Julie?? Hele næste uge skal vores datter passes af farmor og farfar, så er bliver rigtig god tid til at få læst…

 8. Sara skriver:

  Ja, du sælger den i hvert fald godt 🙂 Det kunne da godt være jeg skulle kaste mig over den her i barselsperioden – efter de sådan ca. 5 andre bøger jeg også lige skal have læst 😉
  Altid dejligt at få anbefalet bøger…..
  Sara

 9. Julie skriver:

  Ja, jeg har læst både 2´eren og 3´eren, og det værste er, at i lang tid derefter var der ikke rigtig noget, som var værd at læse. Men det er år siden nu, så jeg er kommet videre.
  Vildt at der stadig er så lang ventetid på biblo nogen steder – vores står da på hylderne… men måske filmen har genoplivet interessen for bogen. Så vidt jeg ved, er den også kommet i en paperback udgave, så man kan jo investere. Det er i hvert fald en af de titler, som jeg bare SKAL have stående derhjemme.
  Sofie – hvad skal du læse når den er slut… tjah – vil du fortsætte i den fantastiske genre, eller har du lyst til noget helt nyt? I fantasy genren kan jeg også anbefale Neil Gaiman´s Neverwhere – en meget overset perle.
  Har man ikke læst Harry Potter serien endnu, og mange lader jo være, fordi de synes den er for hypet – så skal man se at komme i gang. De tre første er børnebøger, men derefter synes jeg bestemt ikke det er særlig barnligt mere. De er rigtig gode. Og nu kommer den sidste på engelsk d. 21.7.
  Selv er jeg gået amok i svenske krimier for tiden. Har læst Camilla Läckbergs tre første bøger, og Stieg Larsson´s to første – den tredje skulle komme til oktober. De er sindssygt godt skrevet – og jeg har ellers aldrig været meget til krimier.
  Nu er jeg gået i gang med Arne Dahl´s serie om A-holdet.
  Jeg venter også med spænding på at få læst Khaled Hosseinis nye, Under en strålende sol. Har man ikke læst hans første, Drageløberen, så venter der også en god oplevelse dér.
  Og så er Sadie Smith kommet med en ny, Om skønhed. Hendes første, Hvide tænder, er også en enormt stor læseoplevelse – jeg kunne næsten ikke tro, den var skrevet af en debutant. Den anden, Autografmanden, har jeg heller ikke fået læst endnu.
  Og så læste jeg en anmeldelse af en eller anden ung, kvindelig, afrikansk forfatter, der havde skrevet en roman om en ung kvinde i afrika – kan ikke huske titel eller navn – er der nogen, som kan hjælpe mig lidt?

 10. lene nehlsen skriver:

  ORV! Jeg kan altid bruge anbefalinger på gode bøger. Tak. Skal ASAP reserveres på biblo. Og ja Litteratursiden er uundværlig!

 11. Julie skriver:

  Og må jeg i øvrigt anbefale den glimrende side http://www.litteratursiden.dk/
  Her kan man læse om de nye bøger, og ude i menuen til venstre er der en funktion der hedder “noget der ligner” som er rigtig god til at finde en ny god bog, der ligner det man kan lide for tiden.

 12. Rikke skriver:

  “En halv gul sol” er skrevet af en ung kvinde lydende navnet Chimamanda Ngozi Adichie og den er udkommet for ganske nylig.
  Jeg har ikke selv læst den, men den lyder god.

 13. Annie skriver:

  Fedt, at “Det gyldne kompas” bliver filmatiseret. Det skaber altid fornyet interesse og nye læsere til bogen.
  Og så vil jeg også lige give mit bud på et par gode bøger!
  Jeg har netop læst “Himmelkatten” og “Himmelstormeren” af Kenneth Oppel – og det er lang tid siden, jeg har været så opslugt af et par bøger, især den sidstnævnte. Kenneth Oppel er en fabelagtig fortæller, og jeg vendte bare side efter side efter side :-).
  De handler om den 15-årige Matt, som er skibsdreng ombord på et gigantisk luftskib. Sammen med sin veninde, Kate, kommer han ud fra en række eventyrlige oplevelser. Der er spænding og eventyr fra først til sidst.
  De vil også være gode at anbefale de der halvstore drenge, som måske ikke synes, at det at læse en bog er det fedeste i verden.

 14. Mariahønen skriver:

  Jeg var så ulykkelig da jeg afsluttede Ravkikkerten – kunne heller ikke komme igang med at læse noget nyt i lang tid. Det er en fantastisk triologi. At den nu kommer på film… wauw det drømte jeg om dengang da jeg startede, at det kunne den sagtens!
  Jeg har også Khaled Hosseinis nye bog liggende og den kalder på mig. Drageløberen eller Kite runner, var helt vildt god. Gad vide om den en dag bliver filmatiseret….

 15. Takashimaya skriver:

  Åh. Men jeg var faktisk ikke særlig vild med Ringenes herre. Kom aldrig gennem 3’eren fordi der var så mange slag og man vidste jo alligevel hvem der ville vinde.

 16. Biblo-Julie skriver:

  Der er lidt slag i Kompas-trilogien, men jeg var faktisk aldrig rigtig sikker på, hvem der ville vinde. LÆS DEN!

 17. Takashimaya skriver:

  OK. (Det havde jeg faktisk også tænkt mig at gøre alligevel :-))

 18. Julie skriver:

  Yeah Rikke! Det er lige præcis den!! Jeg vidste det var noget med en sol, men jeg læste anmeldelsen samtidig med den om Khaled Hosseinis nye, som også hedder noget med en sol – og så blev jeg forvirret. Men jeg vil straks reservere den halve gule sol også! Tak for hjælpen!

 19. Pernille skriver:

  Nu har jeg tagget dig – “8 om mig” .. Håber du er med på den 🙂

 20. Takashimaya skriver:

  Jeg var ret begejstret for “Skammer”-serien (og er også gald for Harry Potter), men Det gyldne kompas slår altså alt?

 21. Julie skriver:

  Skammer-serien er også god!! Men ja, jeg synes faktisk Det Gyldne Kompas slår alt. Nok undtagen Ringenes Herre…altså bogen. Men Det gyldne kompas er mere voksen, mere dyb og mere overraskende, mere interessant end både HP og Skammer-serien. Det gyldne kompas, og de to efterfølgende titler, giver ligesom mening på et højere plan. Det er stor kunst.

 22. Marie skriver:

  den er DYBT genial.. er helt vild med den..
  100% pageturner..
  – også på film :O?

 23. Henrik skriver:

  Jeg kender ikke “Det gyldne kompas” og resten af serien. Kobler mig blot på for at anbefale en forfatter, som har fået mig til at læse alle hans bøger på nær to. Jeg tænker på Nelson Demille. Af praktiske grunde læser jeg hans bøger på engelsk, kender kun et par af de danske titler.
  Nelson Demille er nok mest kendt for “Generalens Datter”, nej jeg har ikke set filmen.
  Forfatteren har en fortid som militær efterforsker, både i Vietnam under krigen der, og i USA. “Generalens Datter” kunne vel have været en af de opgaver han arbejdede med, inden han blev forfatter.
  Manden har et fantastisk sprog, et herligt vid, og så er hans emner næsten altid vedkommende.
  Den nyeste bog fra hans fingerspidser, som jeg kender til, hedder “Wild Fire”. Omkring 700 sider om reaktionær intern terroisme i USA. Jeg kan som sagt absolut anbefale den bog, og den bog han skrev forinden, Night Fall, der handler om arabisk terror i US.
  God læselyst

 24. Karen skriver:

  Jeg synes faktisk det gik nedad efter 1’eren. Men hvilken anden vej kunne det også gå?
  Men så kan man jo læse Ringenes Herre bagefter. Den slår alt, i mine øjne.

 25. Frøken Roesen skriver:

  Er gået i gang med Alexander McCall Smiths serie om Mma Ramotswe og hendes detektivbureau i Botswana…synes bøgerne er superdejlige, atmosfæren i dem er sjov og underfundig.
  Og ja Det gyldne kompas er fantastisk…har desværre ikke læst 3’eren, hvilket jeg vil have gjort efter dit indlæg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.