Austen år

I 1813 var der en dame der udgav en roman. Det var Jane Austen og bogen hed Pride and Prejudice. Nu, 200 år senere, er det stadig en yndlingsroman for mange af os. Og yndlings bbc serie. Og yndlingsfilm. På trods af Kiera Knightly og hendes underlige overlæbe.

I den anledning (jubilæet, ikke overlæben) har Lindhardt og Ringhof udgivet en nyoversættelse af romanen Emma. Den er oversat af Vibeke Houstrup, og jeg har ikke fået læst den endnu, så jeg kan ikke sige dig om den er bedre end den gamle oversættelse, men jeg har vinterferie i næste uge og jeg glæder mig!

Pænt er det i hvert fald!

Til gengæld har jeg brugt et par aftener på at gense nogle andre favoritter.

 

BBC serien Sense and Sensibility fra 2008 er min aller aller yndlings. Den er så flot filmet og jeg tuder nærmest allerede ved kendingsmelodien. Skuespillerne er gode og realistiske i rollerne som de unge piger på 16 og 19. Noget jeg synes var lidt svært for Kate Winslet og Emma Thompson, som ellers også er fine nok, i filmatiseringen fra 1995. En miniserie fra BBC kan bare også noget andet end en hollywoodfilm. Bl.a. folde handlingen ordentligt ud og få mange flere detaljer med.

Bagefter prøvede jeg at se Pride and Prejudice serien med Colin Firth og Jennifer Ehle, men den er altså blevet lidt ødelagt for mig med årene. Jeg har elsket den, men jeg kunne godt tænke mig en genindspilning med yngre kræfter, mere realistiske kulisser og mindre komedie. A la filmen med Kiera Knightly, men uden hende. Nu skal jeg så have læst den her nyoversættelse af Emma, og bagefter vil jeg gense BBC miniserien om hende, fra 2009. Den er også rigtig flot lavet og virkelig dejlig, men jeg vil ikke se den lige før jeg læser bogen.

Dette indlæg blev udgivet i Anmeldelser og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

4 Kommentarer til Austen år

  1. Pingback: Vind Emma! | Om livet i al almindelighed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.