Bogforum – lige om lidt

Efteråret er i den grad læsernes årstid. Mine hylder bugner af nye spændende bøger, forlagene har travlt med udgive op til julesalget. Vejret indbyder til indendørs aktiviteter, tæpper, sutsko, en kop the og god tid. Og så er der Bogforum. Som i høj grad er blevet noget jeg glæder mig til.

Da de boede i Forum kunne jeg ikke så godt lide det. ALT for mange mennesker på alt for lidt plads, og man kunne ikke komme hverken frem eller tilbage, for slet ikke at tale om at se på noget eller høre på nogen. Nu, i Bella Center, er der virkelig god plads. Der er stadig mange mennesker, men de breder sig ud, og man kan bedre komme til på den stand man nu vil se på.

Hvis jeg må komme med en enkelt opfordring til forbedring, så er det at forlagsfolk bliver mere udadvendte og mindre indspiste. Der er naturligvis undtagelser, det er der altid. Men for mange af dem står der med et fjernt receptionsblik på og kindkysser hinanden og de kendte forfattere. Det er svært at komme til at spørge om noget. Jeg savner samtalen om litteraturen, mellem mig som læser og dem som branchefolk. Hvis man kunne finde et sted, hvor der var plads til samtale, ville det være interessant. Det er det jeg elsker mest, også som bibliotekar, når man pludselig ender i en intens samtale om en genre, et værk eller et forfatterskab. Mindre salg, mere formidling måske? I ringer bare, hvis I vil hyre en bibliotekar til den del…

Nå. Men jeg elsker stadig at komme der. Og gennem årene er det blevet helt hyggeligt, fordi jeg møder mange jeg kender efterhånden. Bibliotekarer, forlagsfolk, forfattere og helt civile venner. Det er herligt.

I år var jeg inviteret til et arrangement af Bogforum, som en slags optakt til næste weekend. Og her var i høj grad den samtale jeg elsker. At det så ender med at jeg lytter mest og ikke taler ret meget, passer mig fint. Jeg elsker at lytte til forfattere der er begejstrede for deres emne og deres proces. De er så engagerede og nørdede på den bedste måde. Selv hvis jeg aldrig kommer til at læse deres bog (ja, Erik Valeur, jeg kigger på dig) så er jeg stadig absolut vild med at høre om hvor meget de brænder for det de laver.

Torsdag aften havde jeg den udsøgte fornøjelse at lytte til tre velformulerede herrer

Dennis Jürgensen om at skrive voksenkrimier, Rune Skyum-Nielsen om sin kommende biografi om Jakob Ejersbo og Ole Tornbjerg om Drengen fra Godhavn, var alle tre spændende på hver deres måde. Jeg fik lyst til at læse alle deres bøger. Men især var jeg starstruck over mødet med Dennis Jürgensen. Han er en af de forfattere der har haft indflydelse på hvem jeg er som læser, bibliotekar og menneske. Freddy og monstrene, Dystopia og alle de andre børne- og ungdomsbøger er blevet læst og genlæst så mange gange gange. Det var kæmpe stort for mig, at få lov at sige tak.

Jeg ser tosset ud. Lad os give begejstringen og belysningen skylden. Tak.

Hvis du har lyst til at feste igennem på Bogforum næste weekend, så kan du vinde en billet her. Jeg har fået nogle ekstra at dele ud af, så hvis du skriver en kommentar, trækker jeg lod og sender på tirsdag. Du kan læse hele Bogforum programmet her. Selv glæder jeg mig rigtig meget til at høre Caitlin Moran, Adda Djørup, Josefine Ottesen og Anna Skyggebjerg. Blandt mange andre.

Dette indlæg blev udgivet i Fagligt og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

20 Kommentarer til Bogforum – lige om lidt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.